Nyhet / Okategoriserade

Fanny svarar på frågor om kropp och knopp

Nu kommer det som vi alla väntar på, Globalt Perspektivs kropp och knopp-expert Fanny Rosenblad från samtrean svarar på frågor om relationer, sex, kropp och känslor! Om du vill ställa frågor till Fanny så kan du göra det anonymt via sidan  ”Skicka in”, eller på vår Ask.fm


Kan en ha sex utan kondom om den andre tar p-piller?

Hej! (Antar nu att du menar sex mellan en person med livmoder och en med kuk.)
Det viktigaste när en ska ha sex med någon/några, är att det är säkert för alla inblandade. P-piller är endast till för att personer med livmoder inte ska kunna bli gravida och skyddar inte mot några könssjukdomar. Så för att svara på din fråga, ja, rent fysiskt är det klart att det går att ha sex utan kondom, men för att vara säker på att inte bli smittad av någon könssjukdom råder jag dig att använda det ändå.

Vill även ta tillfället i akt att påminna om att säkert sex är allas ansvar. Om du vill använda kondom och personen/erna du ska ligga med ej vill det, samt att detta gör att du inte längre känner dig bekväm i situationen; fundera på om det verkligen är värt det eller om det inte är skönare att bara åka hem och äta chips. Du har aldrig någon skyldighet att ligga med en person.

Om du som person med livmoder skulle ha oskyddat sex med någon med kuk finns supersmidiga dagen-efter piller att hämta ut gratis på alla ungdomsmottagningar. De finns även att köpa på apotek och funkar så att de skjuter upp din ägglossning och förhindrar en eventuell befruktning. På ungdomsmottagningar kan man även testa sig för könssjukdomar, helt gratis.

 

Vilken skoltoa är bäst att ligga på?

Hej, mycket bra fråga. Det kretsar en del skvaller på globbe om vilka toaletter som folk har använt och hur najs det var och efter lite research har toaletten vid matsalen fått höga betyg. Antar att det är för att den ligger lite avskilt. Är tyvärr ingen expert på området, men vill dock slå ett slag för kopiatorrummen! Har precis som många andra på globbe en deal med kompisar och bekanta om vem av oss som kommer do the naughty naughty  i ett kopiatorrum först och hittills har ingen lyckats…

 

Hur kan en lära sig leva med en normbrytande kropp? Det är inte det lättaste att bara älska sig själv.

Hej! Jätteviktig fråga som tyvärr saknar ett lätt svar och jag håller helt med dig, det är inte så lätt att älska sig själv alla gånger. Det är dock viktigt att försöka bryta det tunnelseende en ofta har när det gäller sin självuppfattning, som går ut på att en bara ser sina negativa sidor. Ibland kan jag tycka att det är skönt (men samtidigt supersvårt) att försöka se sig själv ur någon annans perspektiv. Människor i vår omgivning ser glimten i våra ögon när vi talar om något vi brinner för, de ser oss tvinna håret när vi är fundersamma och hör oss skratta. Detta är saker vi själva aldrig kommer kunna se på ett rättvist sätt. Vi är mycket mer än vår kropp, vi är ett liv med ett skal.  Och det här skalet får alldeles för mycket uppmärksamhet i media och av oss. Vad är en mage till för egentligen? Jo, den rymmer dina vitala organ och håller allt på plats. Din rumpa är bra att ha när man sitter och kul om en kan twerka. Med armar kan en lyfta saker, om en vill.

Min poäng och ett försök till svar på din fråga är att det är viktigt att komma ihåg den sjukt orättvisa bilden en ofta har om sig själv. Vår kropp är ett skal för att rymma vårt intellekt, våra känslor och vår personlighet. Sen är det supersvårt att påminna sig själv om det när resten av samhället ständigt påminner oss om att det som värderas är ytligheter. Det är en inre kamp en får föra med sig själv och vissa dagar kommer det gå lättare och andra dagar kommer kännas skitsvårt. Och så får det vara. Tips på pepp är om du går in på Kvinnohats instagram där Babe_Ebba hade en vecka som just handlade om att älska och hylla sin kropp. Kanske kan det ge dig lite mer inspiration och tankeknep! Kram!

 

fragafanny

Skrivet av: Fanny Rosenblad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veganska recept till julbordet

20 december, 2014