Veganska recept till julbordet

Julen närmar sig med stormsteg, och därför också julborden! Och visst är det kul med julbord, men vi är också många som någon gång känt oss väldigt oinspirerade när det kommer till den vegetariska och veganska delen, vare sig en ska laga till sig själv, en kompis eller övriga familjemedlemmar och släktingar. Just därför gav sig Globalt Perspektiv ut på jakt efter de bästa julrecepten! Följande recept är utvalda för att kännas nya och fräscha, smaka fantastiskt och inte kräva en heldag av maratonmatlagning för att tillagas. Båda recept är självklart helt veganska! Så låt er väl smaka, och från oss alla, till er alla, en riktigt god jul!

Obs: Vi på Globalt Perspektiv vill påminna alla aspirerande kockar om att vara försiktiga i köket runt vassa knivar och varma ugnar.

4124060BILD: Gabriella Terneborg

Auberginebullar
Ca. 18 st, 3-4 portioner

 

 

Ingredienser:

  • 2 auberginer
  • 3 skivor vitt bröd
  • 4 matskedar sojagrädde (vatten fungerar också)
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 matskedar vetemjöl (kan behövas mer)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Eventuellt ströbröd (om en vill ha att auberginebullarna ska få en krispig yta)

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Dela auberginerna i halvor och skär skåror i fruktköttet. Pensla på lite olivolja och sätt in dem i ugnen i en ugnsform i ca 25-30 minuter. Köttet ska vara mjukt när det är färdigt att ta ut.
  3. Låt auberginerna svalna lite och skrapa ur köttet med en sked. Hacka i småbitar med en kniv.
  4. Pressa vitlöken och skär brödet i små bitar så fint det går. Blanda ihop vitlöken, köttet och brödet och tillsätt sojamjölken och rör runt.
  5. Blanda sedan ner mjölet, behövs det mer så får du hälla i mer, tänk på att den inte ska vara som en deg utan smeten ska vara ganska lös, är den för lös så är det bara att att tillsätta lite mer bröd eller vetemjöl. Låt smeten stå och svälla en liten stund.
  6. Rulla smeten i ströbrödet (detta kan uteslutas) och stek på medelvärme i ca 4-5 minuter. Ifall bollarna inte vill blir riktigt runda kan de formas med sked.
  7. Ät och njut!

 

996504_222868147901280_1204724124_n

Rödbetskorvar
Ca. 8 st

 

 

 

Ingredienser:

  • 2 normalstora rödbetor
  • 1 normalstor potatis
  • 2 matskedar olja
  • 0,5-1 dl ströbröd (en kan använda polentagryn för glutenfria korvar)
  • Chilipulver
  • Salt
  • Svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Skala potatisen och rödbetorna och riv dem grovt, krama ut så mycket vätska du kan.
  2. Blanda ner olja och ströbröd tills att smeten håller ihop, den ska inte vara för kladdig och inte för torr, och sist kryddorna.
  3. Forma till lagom stora bitar och låt dem vila i 10-15 minuter. Stek i lite olja eller mjölkfritt margarin.
  4. Ät och njut!

 

Båda recepten är hämtade från www.veganen.blogspot.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *