Nyhet

Teaser: Intervju med Jack Werner

Om Jack Werner

  • Ålder: 25 år
  • Aktuellt: Jobbar på tidningen Metros viralgranskaren som nyligen tilldelades stora journalistpriset, är krönikör i Medierna i P1, är admin i facebookgruppen Dr. Status samt aktuell med sin bok “Creepypasta” som handlar om spökhistorier på internet.
  • Utbildning: Nätt och jämt gymasieutbildning (södra latin)

Nedan följer ett utdrag ur intervjun med Jack Werner som kommer att publiceras i sin helhet i det första tryckta numret av Globalt Perspektiv

En grå novembereftermiddag möter vi Jack Werner i Hornstullsgallerian och slår oss ned på ett fik där vi beställer en varsin lemonad. Det visar sig snart att fiket endast tar kort och att deras kortautomat inte fungerar, vilket skapar problem med betalningen. Det kan kanske ses som ett tecken på den digitala utveckling som sker i vårt samhälle och hur viktigt det är att hänga med i den.

Om det är någon som har koll på den digitala världen och då framförallt sociala medier så är det Jack Werner. Han har många års erfarenhet av att arbeta med sociala medier och jobbar sedan början av 2014 tillsammans med Linnea Jonjons och Åsa Larsson på Metros viralgranskare med att granskar fejkade nyheter och vandringssägner på nätet. Viralgranskaren fick i november ta emot Stora Journalistpriset i kategorin “Årets förnyare”.

Under tiden då vi intervjuat Jack om hans bakgrund så har hans mobil vibrerat ett stort antal gånger för att signalera att någonting hänt på facebook. Jack är nämligen administratör i facebookgruppen “Dr. Status”, en facebookgrupp som går ut på att vem som helst får posta skärmdumpar av roliga och pinsamma statusar som de sett på Facebook. Det kan bli lite hätsk stämning där ibland, med bland annat vilda diskussioner om vad som är rätt och inte rätt att posta och skriva.

– Det räcker att bara gå in och kommentera att det är orimligt att kalla någon stjärtansikte så blir det gräl. säger Jack angående notifikationerna.

Dr. Status har nu närmare 30 000 medlemmar. De flesta har tillkommit det senaste året trots att gruppen har funnits ända sedan 2008. Dr. Status grundades inte av Jack Werner, utan av Tom-Hadar och Carl Christian som inte är lika aktiva i gruppen utan mer i bakgrunden. De nya adminsarna Joachim och Myra (numera även Yulia, red. anmärkning) är mer aktiva, och Tompa och Carl-christian kan de mer se som sina hustomtar. Jack Werner däremot är enligt honom själv mer bekräftelsekåt och mår bra av att vara i rampljuset.

Dr Status exploderade på allvar efter att facebook började visa vilka poster kompisar gillade i andra grupper. Då gick de upp från 11 000 medlemmar till 28 000 medlemmar på under tre månader. Någonstans där kände Jack att han skulle tappa förståndet om han var ensam aktiv admin i gruppen och tog in Joachim och därefter Myra. Gruppen har fått kritik då alla admins tidigare var vita cis-män.

 

Har du träffat de andra adminsen?

De bor båda i Örnsköldsvik och jag har inga ärenden där, men det vore trevligt att träffa dem någon gång, jag gillar dem.

 

Tror du att Dr. Status kommer leva vidare?

Det vet jag inte. Jag tänker ofta att 90% av gruppen gärna hade fått rage:a ut utan att det hade gjort något, 3000 medlemmar hade varit skönt. Gruppen har ju onekligen passerat sitt bäst före-datum, och den har ändå hållit igång sedan 2008.

 

Har du tid med att vara admin i Dr. Status?

Joachim och Myra gör ett bra jobb, jag har själv inte jättemycket tid för det då mitt liv är väldigt hektiskt på andra plan. Det är dock viktigt att jag är närvarande och visar att jag finns där.

 

– Förresten, jag har ett scoop till er

 

Läs resten av intervjun i det första numret av Globalt Perspektiv som kommer ut i februari, där Jack pratar om bland annat anonymitet på internet, sociala medier i allmänhet och facebookgrupper i synnerhet! Missa inte det!

Text och bild: Joakim Loxdal / Oscar Vines

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *