Nyhet / Okategoriserade

Konsten att spilla kaffe på sin dator och hantera det

Spilla kaffe på tangentbordet – antagligen en av de största rädslorna hos Globalas elever. Ni vet hur det är, man vill vara lite busig och dricker en kopp kaffe medan man slösurfar, fast man såklart planerat att plugga. Oftast händer det ju inget, men i vissa fall kan det gå riktigt snett. Vi möter en anonym elev som spillde kaffe på sin dator. Hen berättar om sina erfarenheter och krossar den moderna myten om att ris skulle vara effektivt mot fuktskador i elektronik. Hen har valt att kalla sig för maureen_fan_nr1.

 

Hej maureen_fan_nr1! Hur gick det till när du spillde kaffe på din dator?

– Jag satt en måndagsmorgon och drack kaffe i kaféet… så ser jag en person komma gåendes i skohallen med händerna fulla och utan möjlighet att öppna dörren, så jag vänder mig och tar mig ner från bänken för att öppna och så…..VÄLTER JAG KAFFEKOPPEN som jag haft till höger om datorn, ut över hela tangentbordet!!!! välte den med min armbåge typ? Skrek skrek skrek stängde av den, alla skrek åt mig att vända den upp och ner. sen va det bara att be…

Detta bli särskilt fruktansvärt att höra då det hela skedde mitt i en god gärning. Finns gud, finns karma, finns rättvisa? Det får vi kanske aldrig veta.

 

Tänkte du någonsin tanken att ljuga om din fuktskada?

– Nä asså.. den stank ju kaffe så det hade bara blivit pinsamt. Ärligt talat är det nog sällan det är värt, det finns ju sensorer i datorn som känner av fuktskador och så, som datorreparatören kommer se har blivit utlösta, när datorn öppnas upp.

 

Fick du en ny dator av skolan? Om inte, hur kunde du fortsätta vara aktiv i skolarbete?

– Alltså jag tror det går att få en ny av skolan om försäkringen täcker, men den gör sällan det vad jag förstått. Det är väl in princip bara om någon direkt bryter sig in i ditt hem och snor datorn? Vet inte så mycket om detta egentligen… Maureen vet nog. Vet i alla fall att du kan köpa en begagnad dator från leasing-företaget skolan får datorerna ifrån, för ett par tusen om jag minns rätt. Jag har använt min mammas Macbook istället men det har ju varit lite opraktiskt, för hon behöver ju den också. Men det går att låna en dator på dagtid av skolan!

 

maureen_fan_nr1 fick 6 månader efter att olyckan skett ett papper där det stod vad det skulle kosta att byta ut alla trasiga komponenter i datorn. Slutsumman blev närmare 20 000 kronor, vilket motsvarar två nya macbooks.

– Till studenten ska jag i alla fall “köpa ut” min trasiga dator, dvs ersätta leasingföretaget för att jag pajade “deras” dator. Men idk vad jag ska göra med en uppenbarligen heltrasig dator efter det:-/

 

Kommer du någonsin dricka kaffe framför datorn igen?

– Det har tyvärr redan hänt……. fast gör det sällan och då har jag alltid haft koppen mycket längre bort! Men ändå dåligt. Svårt att vänja av sig detta:-(

 

Tror du att det är effektivt att hälla ris på datorn när den blir fuktskadad?

– Nej nej nej det där är mumbo jumbo! Det fastnar bara i portarna och i tangentbordet, superjobbigt att peta bort. Kul med ris och så.. låter som ett äkta bra lifehack! Men det är det tyvärr inte. Inte alls så bra vätskeupptagning. Mycket bättre och godare att äta upp riset istället för att hälla det på din dator. Hårtork på nära håll är inte bra heller, luften ut får absolut inte vara varm för då kan du typ bränna sönder grejer i datorn!!, men den starka luftströmmen kommer liksom att pressa vidare vätskan inuti datorn och kanske skada den ännu mer

 

Har du några tips till andra globalare angående detta?

– Var ALLTID beredd på en olycka!!!! det kan hända vem som helst! Var på er vakt! Säkerhetskopiera då och då, skaffa en kaffemugg med lock om du tvunget måste dricka något framför din dator, och var alltid redo att hjälpa andra i datornöd!

 

Såhär ska du göra om olyckan är framme enligt maureen_fan_nr1:

  1. Vänd den SNABBT upp och ner samtidigt som du stänger! av! datorn! Stänger du inte av den är det hög risk att datorn kortsluts och då är det kört kan jag berätta.
  2. Fäll inte ihop locket, fortsätt hålla den upp och ner och lägg den öppen nånstans med massa massa papper under.
  3. Efter det rekommenderar jag att du tar en luftig handduk, lägger datorn öppnad på typ en tvättkorg (något med hål i) som står på högkant, kanske med en fläkt under, riktad mot tangentbordet, någonstans där det är torrt.
  4. Låt det stå så i ett dygn innan du prövar att sätta på den.
  5. Sen är det inte så mycket mer du kan göra tyvärr! Håll tummarna. Funkar den inte efter det så kontakta Maureen med en gång, hon kommer hjälpa dig! Hon kan verka sträng men jag lovar hon är supersnäll och vill ditt bästa!

 

Fakta angående rismyten

Att man ska hälla ris på sin fuktskadade dator eller mobil är en gammal myt. Det verkar rimligt eftersom att ris är känt för att lätt suga upp vatten, men ett test gjort av företaget Gazelle visade att det mest effektiva sättet att behandla sin fuktskadade elektronik var att låta den lufttorka. De rekommenderar att skaka och få ut vattnet och enbart använda ris (eller helst silica gel) för att få ut den sista fukten.

 

Fotnotmaureen_fan_nr1 heter egentligen något annat, och vi tar inte ansvar för hens tips.

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inför Melodifestivalen

3 februari, 2016