Nyhet

En avveckling av Systembolaget är en avveckling av folkhälsan

I princip hela mitt liv, så länge jag kan minnas, har jag gillat Systembolaget. Det är inte bara en butik, det är en över 60 år gammal symbol för den svenska folkhälsan. Tron på en stat som ställer upp och skyddar sin befolkning. Även om hotet är befolkningen själv.

När jag senare skulle välja gymnasiearbete var valet enkelt, jag ville jobba om Systembolaget. Jag skriver för närvarande en rapport tillsammans med två andra människor också intresserade i området med frågeställningen: “Hur påverkar alkohollagstiftningen den hållbara utvecklingen?”, vilket kan översättas till hur alkohollagstiftningen påverkar en hållbar alkoholkonsumtion. Efter att ha spenderat väldigt mycket tid läsande och skrivande inom ämnet känns det nästan som ett personligt påhopp när jag träffar människor som inte håller med mig. Människor som vill avveckla Systembolaget, människor som ser Systembolaget som ett hot mot deras personliga frihet.

Systembolaget är inget hot. Systembolaget är vårt enda botemedel mot en dold folksjukdom.

Alkoholen kostar varje svensk 3063 kronor varje år. Tänk er en skolklass på 36 elever. I Sverige har minst en av dem eleverna en alkoholberoende förälder. Varje år dör nästan 700 svenskar i direkt alkoholrelaterade leverskador (SoRAD). Alkoholen är förskönad i dagens samhälle. Den ses som en naturlig del av vår vardag, som en vän som alltid finns där. Den ses som en räddare. Faktum är att vi inte bara har en alkoholberoende befolkning, vi har ett alkoholberoende samhälle.

Men ändå går det bra för oss i Sverige, saker hade kunnat vara mycket mycket värre. När jag var i Danmark för någon månad sedan gick jag in på Netto. Det var en helt vanligt Netto, med bara några distinkta skillnader. Butiken hade öppet 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och butiken sålde alkohol. Överallt stod backar och hela hyllor fyllda med starköl, spritläsk och vin. Framme vid kassan stod lockvaror såsom ett helrör vodka och literflaskor med gin. I kassan satt en pojke som inte kunde vara äldre än sexton. Killen framför mig i kön köpte två flaskor sprit, damen bakom köpte tre. Från den lilla killen i kassan.

Det här handlar inte om statistik. Det här handlar om människor och såhär ska vi inte ha det i Sverige. Det finns konkreta bevis för att Systembolaget hjälper oss att dricka mindre och därmed minska de skador alkoholen gör på samhället. När människor tänker på alkoholskador på samhället tänker de på alkoholberoende hemlösa på en parkbänk med en platsflaska starksprit i handen en kall måndag i april. Faktum är att de stora kostnaderna kommer från den större mängd människor som dricker lagom, inte den lilla mängd som dricker mycket. De där 3036 kronorna, de där nästan 700 dödsfallen? De har ni orsakat själva.

Så ni som tycker att Systembolaget är ett hot mot er personliga frihet, tänk på att det finns där för att skydda samhället från er. Det är ni som är problemet och Systembolaget som är lösningen.

Oscar Vines 19/2 – 2016

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *