Debatt / Nyhet

Något att göra väsen (eller i alla fall kväva Björkis) för

När publiken slagit sig ned missleds vi av fjolårets soundtrack: Queen. Ska årets föreställning gå i samma banor? Är det en favorit i repris? Många frågor susar genom huvudet.

Pjäsen börjar med en hemmafest och mitt i festen kommer det senaste tillskottet till publiken, en dam i pensionsåldern. På scenen spyr ungdomarna, och min kvalificerade gissning är att även damen spydde lite i munnen. Det ges även en nyanserad bild av USA: hamburgare och kapitalism.

Efteråt får publiken en utskällning av skolans personal: “Ni röker och kröker som att all världens rikedom finns där i botten på flaskan.” Vaktmästaren rekommenderar Explorer vodka, istället för det sämre Koskenkorva som eleverna hällt i sig kvällen innan, och hotar med att ta allas ~whacky tobacco~. Helt enkelt en realistisk bild av skolledningar…

Scenarmen ger en inblick i tonårens ångest med en monolog om stressen och pressen och alkoholen. De stora kraven att aldrig ta ett felsteg och alltid prestera på topp “tills ögonen går i kors och hjärnan blöder”, snart vill du “kväva Jan Björklund med ett jättestort suddgummi” som karaktären Hero uttrycker det.

En fågel viskade i mitt öra att dialogen är som när vuxna skriver om ungdomar, fast det är ungdomar som skriver om ungdomar, men under pjäsens gång hörs många gånger “jag kan relatera.” Betyder detta att vår upplevelse av tonåren inte bara är realistisk, utan också precis så töntig och klyschig som den framställs?

Pjäsens mest orealistiska scen är när en av karaktärerna själv går till kuratorn (eller “kurrisen” som det heter här) och berättar om sina riktiga problem och svårigheter att lita på vuxna. Kurrisen själv predikar om tystnadsplikt och annan bullshit med en outfit som sätter den mysiga stämningen.

Många i publiken uppskattar de små detaljerna och att musiken är så varierad. Däremot säger många att det är synd att microfonerna inte är tillräckligt bra, vilket gör att det är svårt att höra texterna i låtarna.

Förvirrade pluspoäng för Wizardrock-inslagen och det sanningsfulla i att “Public school is no place for a wizard”, trots att det är oklart om akt två nu kommer innehålla trollformler och spådomskonst. Det återstår att se.

För den som har missat tidigare föreställningar finns det en chans kvar, idag tisdag den 26 april klockan 18.30.

/Anonym och skoltrött

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gör en globala-detox

22 augusti, 2016