Nyhet

Ebba Bergkvist förklarar historien: Vikingar

Om författaren

  • Ålder: 17
  • Klass: Na14A
  • Hobbies: Norrland, AIK, historia, musik, pranks, snygga britter
  • Favoritmat: Pitepalt
  • Favoritpotatis: Mandelpotatis

Globalt Perspektiv har fått sig en egen historiker (OBS! ingen skyddad titel) i naturtrean Ebba Bergkvist! Ebba vet allt om historien och planen är att hon under läsåret ska lära oss allt hon vet. Hon ska klara upp alla historiska mysterier och slå hål på alla myter. I sin första text berättar hon sanningen om vikingarna för oss.

Från 8- till 1100-talet härjade de nordiska vikingarna runt om i världen.

Härjade?

I själva verket spårade användningen av ordet “vikingar” lite under 1800-talets nationalromantik till den grad att ordet användes för att benämna i princip alla nordiska människor. En guide på historiska museet sade en gång under en tur runt deras vikingautställning att han ofta av turister fick frågan: “När dog vikingarna ut?”. Vikingarna var inget eget folkslag utan refererar främst till de “nordmän” som åkte runt i världen och handlade och alltså inte bara till de som åkte runt och plundrade.

Enligt historieboken Fäderneslandets Historia från 1953 startade allt då Frankrikes kristna kejsare Karl den store dog, då det kristna hotet från en stark ledare inte längre var aktuellt. Baserat på de krigsbyten och efterlämningar vi har kvar i Sverige är den allmänna uppfattningen att de svenska (även om sverige inte ännu var ett enat rike) vikingarna åkte österut, medan de norska och danska åkte västerut. Omkring 850 ska en svensk hövding vid namn Rurik ha landstigit söder om finska viken och där grundat ett välde med staden Holmgård (Novgorod) som medelpunkt. Han och hans män sägs ha kallats “ryssar” eller “ruser” (män från Roslagen). Att svenska vikingar ska ha gett Ryssland och dess befolkning sina nuvarande namn har länge varit en stor debatt, speciellt Sovjet var inte supertaggade på idén. Teorin går såklart inte att bevisa men det är väl en kul tanke. Däremot härskade ättlingar till Rurik på den ryska kejsartronen i över 700 år.

Danskarna och norrmännen åkte framförallt till dagens Storbritannien där de kanske mest kända vikingarna härjade: Ragnar Lodbrok och hans söner Ivar Benlös, Halvdan och Sigurd Ormiöga. Dessa personer nämns i “Ragnar Lodbroks saga” som skrevs ner någon gång på 1400-talet, och även om det har varit svårt att bevisa att Ragnar själv fanns på riktigt finns det pålitliga källor som nämner hans söner, bland annat munken Assers samtida memoarer om Alfred den store, kung av Wessex (södra england). Eftersom jag personligen tyckte tv-serien Vikings, som handlar om Ragnar Lodbrok, var så dålig att jag inte såg mer än ett fåtal avsnitt kan jag tyvärr inte fördjupa mig i hur mycket sanning som ligger i den. Däremot skulle jag rekommendera bokserien “The Last Kingdom” av Bernard Cornwell där Ragnars söner nämns ganska ofta.

I Storbritannien var vikingarna ganska framgångsrika och år 1013 lyckades den danske kungen Sven Tveskägg erövra hela england där sedan sonen Knut den store tog över. Sen kan en tänka att det skulle vara slut på det roliga för vikingarna? Faktum är att vikingarna inte bara var duktiga på att ta över England utan även Frankrike. Där bildade de tillsammans med ursprungsbefolkningen ett folk som kallas för normanderna, som i sin tur under Vilhelm Erövraren (1060 och framåt) erövrade england när danskarna stuckit. Men det är en annan historia.

 


14139156_1154040267991042_101307693_o

Ebba Bergkvist

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *