Chokladbollar!! 3 recept!!

Den 9:e december bjuder vi på de 3 bästa alternativa chokladbollsrecepten!!

Rawfood chokladbollar

  • 16 dadlar
  • 2 dl havregryn
  • 2,5 msk kakao
  • 2 msk starkt kaffe (eller vatten om kaffe inte uppskattas)
  • 1 msk kokosolja
  • ½ tsk vaniljpulver
  • Lite salt
  • Kokosflingor

Gör såhär:

Om dadlarna har kärnor, kärna ur dem.

Mixa sedan allt (utom kokosflingorna) i en matberedare tills en nice degklump bildats. Slätheten i degen får du bestämma efter egna preferenser.

Forma sedan degen till ca 20 bollar (antalet beror på storleken på bollarna)

Rulla slutligen bollarna i kokosflingorna.

 

Nötbollar

  • 100g smör
  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl valnötter
  • 2 msk starkt kallt kaffe (eller vatten om kaffe inte uppskattas)
  • 2 msk kakao
  • 1 dl valfri sötning (ex. sukrin, vaniljsocker eller sirap)
  • Kokosflingor eller hackade nötter till rullning

Gör såhär:

Mixa nötter och mandlar i matberedare.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills allt blandat ordentligt och det blivit en formbar massa. Häll i lite extra vatten om den blir för smulig.

Forma massan till bollar i önskvärda storlekar och rulla bollarna i kokosflingorna eller de hackade nötterna.

(Obs. detta får ej medtagas till skolan då vi har en strikt inga-nötter-policy pga. allergier)

 

Veganska chokladbollar med valfri smak

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2½ msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • Eventuellt 2 msk kallt kaffe (eller kallt vatten)
  • Valfri ingrediens t.ex.:
    • Finhackad mintgodis (t.ex. marianne)
    • Ca 1 msk apelsinjuice  (skippa då definitivt kaffet eller vattnet)
    • Hallon eller jordgubbar (mosa grovt med en gaffel)
    • En skvätt likör eller whisky (för en lite vuxnare smakupplevelse)
    • Vad som helst, var kreativ! Glögg, chilli, banan, digestive, möjligheterna är oändliga
  • Pärlsocker eller rostad kokos till rullning

Gör såhär:

Gör margarinet smidigt, dvs. ha det rumstempererat eller värm några sekunder i mikron.

Blanda ihop alla ingredienser till en formbar massa.

Tillsätt den valfria ingrediensen och blanda ihop.

Forma massan till bollar i önskvärda storlekar och rulla bollarna i de rostade kokosflingorna eller i pärlsockret.

 

Stoppa in dina chokladbollar i kylen! Ta ut dem! Ät! Njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *