Nyhet

Vad händer egentligen?

Nu när Globala gymnasiet ”evakuerats” som DN beskriver det finns det många frågor om vad som egentligen händer på skolan. Olika siffror på antalet sjuka elever har angivits och frågor om huruvida det ska vara skolmaten som ligger bakom har diskuterats. I egenskap av att faktiskt ha varit i skolan idag tänkte jag – Ylva Palmgren – reda ut vad vi faktiskt vet om vad som har hänt.

Den första frågan jag tror att många ställer sig är ifall det är skolmaten som orsakat magsjukan eftersom det är så många som blivit sjuka på så kort tid. I dagsläget är svaret på den frågan nej. Trots att många blivit sjuka är det ändå inte så pass många som borde blivit sjuka ifall smittan spreds via maten. Rörde det sig om matförgiftning borde nästan hela skolan ligga hemma idag. Bevis på att skolmaten inte är smittspridande är bland annat att undertecknad (ännu) inte är sjuk trots att jag åt av skolmaten igår. Jag åt också samtidigt som många av de som drabbats av kräksjukan. Ett annat bevis för att det inte rör sig om skolmaten är att elever som inte ätit i skolan under gårdagen blivit sjuka. Detta skulle vara omöjligt ifall maten är sjukdomsspridaren. Elever har även fortsatt att sjukna in under onsdagen, vilket inte hade varit möjligt ifall det rörde sig om matförgiftning. Dessa aspekter kan ni globalaelever ta upp ifall en illvillig köttätare försöker göra det till att det är vår vegetariska kost som gör oss sjuka.

En annan möjlig bov i dramat är skolans elevdrivna café som denna vecka haft musikhjälpenvecka där all vinst gått till musikhjälpen. Även detta tycks dock vara orimligt eftersom de flesta av de som insjuknat inte handlat i caféet igår.

I media i stort har det sagts att minst 250 elever ska ha insjuknat som om detta vore ett fakta. Att 250 personer ska vara sjuka är en uppskattning och i Aftonbladet säger rektor Emma Frankl att det snarare rör sig om 100-150 sjukanmälningar igår och ett antal tillkomna sjukdomsfall under dagen. Hon tror att det egentligen rör sig om omkring 200 sjuka.

”Evakueringen” som det kallats skedde inte heller så dramatiskt som det kan låta. Det som hände var att rektorerna gick runt i de halvtomma klassrummen och sade åt alla närvarande elever att gå hem och att sedan ha koll på fronter. Det har inte legat spyor i korridorerna och de flesta eleverna har trots allt varit friska. Stängandet av skolan är främst i syfte att noga rengöra toaletter, dörrhandtag och dylikt och att förhindra sjuka elever att komma tillbaka innan de blivit smittfria. Därigenom ska fler sjukdomsfall hindras.

Hoppas ni nu fått lite klarhet i vad som faktiskt händer på Globala gymnasiet.

 


Ylva Palmgren som fortfarande inte är sjuk

(OBS! Detta är min personliga uppfattning av vad som händer)

Författare

theghostbuh@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tindertips

20 december, 2016