Veckans quiz v.7 – GLASS <3

 

  1. Vilket livsmedel nedan är inte definierat som en huvudingrediens i glass?

A: Äggula
B: Socker
C. Äggvita

 

  1. När sägs det att glassen introducerades i Sverige?

A: 1100-talet
B: 1200-talet
C: 1300-talet

 

  1. Vad nedan är en glassort som har sitt ursprung i södra Asien?

A: Kulfi
B: Salep
C: Dondurma

 

  1. Vad är inte definierat som en glassort?

A: Parfait
B: Sherbet
C: Risglass

 

  1. Vad sägs vara det äldsta ursprunget till glass?

A: frusen frukt som hackas till en massa
B: vispad grädde som är frusen
C: en blandning av snö och fruktsaft

 

  1. År 1952 uppmuntrade en läkartidning till att ge glass till barn som hade… vad för sjukdomssymptom?

A: Snuva
B: Feber
C: Yrsel

 

  1. Vilket år föddes GB-klassikern Nogger?

A: 1955
B: 1978
C: 1992

 

  1. Vad orsakade glassens svenska genombrott år 1955?

A: Värmebölja
B: Reklamen från 1952
C: KAPITALISM!!

 

  1. Hur många liter glass äter varje svensk medborgare i genomsnitt?

A: 12 liter
B: 8 liter
C: 15 liter

 

  1. I vilket land äter man mest glass, sägs det?

A: Italien
B: Frankrike
C: Sverige

 

Facit

1: C – äggvita
2: B – 1200-talet
3: A – kulfi
4: C – risglass
5: C – en blandning av snö och fruktsaft
6: B – feber
7: B – 1978
8: A – värmebölja (eller asså egentligen kapitalism ehh)
9: A – 12 liter
10: C – Sverige

 

Källförteckning

(förlåt Alexander Idfalk, vi vet att detta är en inkorrekt källförteckning men vi orkade bara inte…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *