intervju / Reportage

“Ju mer man skjuter fram det, desto större blir smällen” – Reportage från ”Skolstrejk för klimatet”

Månadens tema är ”Tillbaka till framtiden”, och i en tid av klimatförändringar och behov av drastiska åtgärder har vi en skyldighet att på olika sätt agera för att försvara vår egen och våra barns framtid. Ett sådant sätt är att strejka utanför det lokala parlamentet eller riksdagen varje fredag, vilket deltagarna i initiativet #FridaysForFuture gör. Marvin och Fanny tog sig till strejken, för att träffa olika deltagare.

När reportrar från Globalt Perspektiv anländer till Mynttorget klockan 9.30 sitter redan ungefär tio personer samlade vid Greta Thunbergs världskända och handmålade budskap “skolstrejk för klimatet”. Själv sitter hon ihopkurad i en röd sovsäck denna soliga men kyliga fredagsförmiddag. I 15 skoldagar i rad strejkade hon innan valet, och efter valet meddelade Greta att hon kommer fortsätta strejka varje fredag fram tills Parisavtalet uppnås. Som mest har ett par hundra människor deltagit, men vanligtvis blir de upp till fyrtio.

“Jag trodde jag skulle sitta här själv” berättar Greta när vi intervjuar henne. All uppmärksamhet och publikation har minst sagt överraskat henne. Hon säger att hon uppskattar att man skriver om klimatet och att det känns häftigt att Arnold Schwarzenegger kontaktat henne, men berättar också om hur det “känns som att man mest fokuserar på individen mer än själva klimatet”.

Greta Thunberg längst till vänster.

Greta Thunbergs initiativ har inspirerat människor runt om i världen, och #FridaysForFuture har växt sig till en global folkrörelse. Liknande strejker sker i exempelvis Malmö, Falun, Berlin och till och med i Australien.

Tillbaka till strejken utanför Sveriges riksdag, där vi byter ämne och frågar Greta om hennes förväntningar på Parisavtalet. “Att Sverige ska följa det” svarar hon direkt, “vi måste minska utsläppen. Rika länder som Sverige måste minska med minst 15% per år, inom denna mandatperiod ska utsläppen halveras. Det blir ju så väldigt drastiskt eftersom våra ledare har vetat om det här i 30 år och inte gjort nånting, men utsläppen har bara ökar”. Intervjun avslutas starkt med “ju mer man skjuter fram det, desto större blir smällen”.

Vi bestämmer oss här för att även intervjua andra strejkare. Första intervjupersonen blir Sebastian, student på miljö- och utvecklingsprogrammet på Södertörns högskola, som sitter på sin skateboard. Han berättar att han suttit här varje fredag fyra veckor i rad. “Jag är här för att ingenting händer… och lite mot mig själv också, att det är svårt att själv förändra sin livsstil, så när jag är på fredagar så tar jag ett steg bort från mitt liv, bort från livet där man bara ska köpa och sälja saker” säger han.

Sebastian uppmanar alla Globala-elever att komma och strejka.

Vi kommer även här till frågan om Parisavtalet, i vilken Sebastian inte har en hoppfull bild av. Han tror inte att vi kommer kunna hålla oss under två grader men uppmuntrar ändå till att göra så gott man kan, samt att tänka på riskminimering. “Även om det visar sig att vi är på väg mot 2 grader, att vi är på väg att klara oss, så ska man vara så säker som möjligt, att man inte har några risker. Som när man skickar iväg en person till månen, så har man 0,0001% risk att den här personen ska dö, för att man tycker att man måste inte ha några risker. Vi borde ha samma inställning till vår planet. Vi borde minska riskerna så mycket som möjligt”. Han avslutar med att uppmana alla Globala-elever att komma och strejka. Här kan tilläggas att Sebastian innan intervjun förvånat undrade varför inte fler från Globala Gymnasiet sitter med i strejken, med tanke på miljöandan som genomsyrar skolan.

Deltagaren My diskuterar med förbipasserande, och håller upp skylten ”Vad har du på hjärtat? Jag LYSSNAR, det är GRATIS. Jag stöder SKOLSTREJK FÖR KLIMATET”.

Det är långt ifrån alla som uppskattar Gretas klimatstrejk. Endast en halvtimme in i Globalt Perspektivs deltagare utbrister en skeptisk förbipasserande något i stil med “klimatet är opolitiskt, strejken är inte opolitisk. Barn ska gå i skolan”. Efter att en förskoleklass satt sig bland strejkarna är det utomstående som kommer fram och ifrågasätter om barnens föräldrar har gett tillstånd och tillägger att det blir för mycket politik bland ungdomar, samt att det är ett stort problem att folk är politiska.

En förskoleklass har tagit sig till strejken och stannar för fruktstund.

En annan strejk-deltagare är Samira, som också studerar. Hon har varit här fem gånger med den simpla men glasklara anledningen att hon bryr sig om klimat och förändring. Hon är även aktiv i ett flertal andra organisationer och aktioner. Precis som Greta blir Samira bekymrad av att strejken ofta ses som en ”rolig grej” än att fokus läggs på det faktiska budskapet. Hon berättar hur hon bevittnade hur en grupp turister med guide en gång stannade vid strejken för att fotografera och exalterat peka på platsen där den 15-åriga klimathjälten brukar sitta (hon var alltså inte närvarande just i stunden). När jag frågar om respons och kritik från utomstående så skakar Samira på huvudet, suckar och berättar att poliser dykt upp för att på ett arrogant sätt fråga om de strejkande har strejkrätt, samt att ordningsvakter varit dryga och sagt att skyltar inte får tejpas upp på lyktstolpar och liknande.

Strejkdeltagarna bidrar inte bara till klimatet, utan också med fika till andra deltagare.

Vi intervjuar också Morrigan, elev i åttonde klass på Järvaskolan i Kista. Morrigan har inte missat en enda strejk sedan torsdagen under den första veckan av strejken före valet, och berättar om uppbackning från lärare och rektor, som gett ledighet under de första veckorna av Morrigans deltagande. Morrigan berättar dock om delade reaktioner hos andra rektorer. ”Vissa har vart lite kritiska, men många har tyckt att det varit en bra idé. Det har varit skolor här och hälsat på också”, säger Morrigan. Morrigan berättar att hen tidigare inte tänkte så mycket på klimatet, och menar därför att klimatet behöver uppmärksammas mer. Morrigan berättar om hur strejken gjort en skillnad i hur tidningar rapporterar om klimatet, i och med att exempelvis SVT rapporterade från strejken, även om hen samtidigt säger att strejken fått mindre och mindre uppmärksamhet i och med att det har pågått ett tag, samt att hon håller med Greta om att det blivit för mycket fokus på individerna istället för på klimatet. Däremot noterar Morrigan ett högre deltagande. ”Nu är det fler människor än vad det var innan”, säger hen.

Vidare berättar Morrigan om att många grupper av turister har stått och tittat på strejken och frågat om vad de håller på med. ”Vi är lite mer av en turistattraktion än klimataktivister nu”. Morrigan säger att även om det inte är kul att ses som en turistattraktion, så är det bra att de påminns om klimatet. Till sist väljer vi att fråga vad hon har för förväntningar på Parisavtalet. På det väljer hon att svara att: ”jag har ganska låga förväntningar på Parisavtalet, men det har alla andra här också, så jag är lite den som försöker hålla hoppet uppe”. Morrigan berättar om hur deltagandet och planerandet av andra aktioner gör att hon kan hålla hoppet vid liv.

Vi får hålla hoppet vid liv, och hoppas att deltagarna i Klimatmötet i Katowice, och även deltagarna i Klimatrollspelet på Globala, tar sig samman och lyssnar på aktivisterna som sitter vid våra parlament på fredagar!

Om du själv vill delta i strejken:

Kom till Mynttorget utanför riksdagen, eller ditt lokala parlament, på fredagar mellan 8-15.

Affisch från #FridaysForFuture utanför Globala

Fanny Ahlgren

Marvin Gilbert Hallström

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Novembers tema

5 november, 2018

Rädda Sandasjön!

15 november, 2018