Nyhet / Okategoriserade

Globalas tioårsjubileum

I år är det tio år sedan Globala gymnasiet slog upp sina dörrar och tog emot sina första ettor år 2004. Födelsedagsbarnet skulle förstås firas med glitter och glamour, och fredag den 12 december bjöd därför skolan på ett fullspäckat program inför en aula fullsatt med lärare, gamla och nuvarande elever och alla Globala gymnasiets vänner.

Kvällen leddes vant av allas vår Lotta Jankell, men på scenen fick publiken, för att nämna några, också se förre rektorn Lars Benon, Plan Sverige som var Globalas första samarbetspartner, hyllningar från tidigare elever och kärlekstips från Pikej, som cyklat från New Delhi till Borås för just kärleken och som kvällen till ära smitit från ett möte med Kailash Satyarthi på indiska ambassaden för att kunna närvara. Även Globalpoddens Emma Frankl och Micke Larsson var tiden på plats på scenen och sände live från kvällen som avslutades på topp med att nybildade bandet Fronter forever spelade Shoreline.

Efter att programmet på scenen var slut var det dags för cider, rotfruktschips och mingel, under vilket Globalt Perspektiv som enda tidning fick en exklusiv intervju med Globalas alldeles egna pappa, Lars Benon!

Hej Lasse! Hur känns det att vara tillbaka här i kväll?
Det känns nästan lite overkligt, det blir tydligt hur tiden går, men framförallt är det roligt att se alla gamla elever, som om inget har förändrats. Det känns speciellt att veta jag varit med och skapat det här. Jag blir också lite rörd när jag får höra vilken betydelse den här skolan har och har haft för så många. Det får mig att känna mig säker på att skolans grundtanke fortfarande fungerar. Anledningen till det tror jag är ”globalakulturen”, att det inte finns en ledning som står och skriker utan att alla får vara med och vara involverade, alla är en del av processen.

Vad gör du nu för tiden då?
Jag var ifrån skolan i tre år och jobbade som konsult, men jag saknade det så mycket så nu har gått tillbaka och jobbar som rektor på Enskedeskolan. Jag vill prova ifall jag kan använda mina idéer även där, intresset för det globala och en riktigt bra undervisning. Det är de två viktigaste sakerna för en bra skola, de två grundpelarna.

Varför slutade du på Globala?
Jag slutade när Stockholm gjorde om organisationen runt gymnasieskolan som ledde till att rektorerna tappade makten att bestämma över den egna skolan. Som det ser ut nu finns det istället gymnasiechefer som har ansvar för ett område med flera skolor och rektorerna på skolorna står under dessa. Jag vill ha ansvaret för min egna skola, vilket jag får ha där jag jobbar nu.

Vilket är ditt bästa minne från Globala?
Det var när jag hade berättat att jag skulle sluta, och jag blev lurad av eleverna. Jag fick höra att det var översvämning på toaletten i aulan så jag gick dit för att titta, men istället hittade jag en samling elever. De hade ordnat en överraskningsfest med tal och allt, jag tror nog aldrig jag har fått så mycket kärlek någon gång tidigare.

Vad skulle du vilja säga till eleverna som går på Globala idag?
Ta tillvara på tiden, gymnasiet är fantastiskt! Skapa relationer för livet och skaffa mod, respekt och kärlek.

 

Bilder:

ballonger
Ballonger fanns det gott om under jubileumet

benon
Lars Benon talar om Globala Gymnasiets historia

fronter
Fronter forever spelade sin första konsert, med bland annat låten shoreline

 

Skrivet av: Vera Bökman
Foto: Jokke Loxdal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veganska recept till julbordet

20 december, 2014