Nyhet / Okategoriserade

Globalt perspektivs julhoroskop

Stressig inför julen? Skiter du fullständigt i julen? Nu slipper du iallafall vara orolig, för så här kommer din jul att se ut:

 

aries6

Väduren

Ju fler luckor som öppnas i julkalendern desto mer stressad blir du. Inbjudningar till julmiddagen måste skickas, granen måste hämtas och du har fullt upp med jakten på de perfekta presenterna – det är nu du ser din chans att (ännu en gång) briljera med din fenomenala iderikedom. För att du ska kunna få njuta av julen så måste den ske på dina villkor – annars får vi se en väldigt snofsig vädur, och knappast få ta emot några presenter.

Men det är inte av egoistiska skäl som du inte ställer upp på något annat som inte matchar din bild av den perfekta julen – tvärtom så är det bara för att du känner att det enbart är just du som kan skapa den perfekta julen för din omgivning. Ingen skulle satsa och arbeta lika hårt som du för att uppnå en lyckad julafton – du har har en planeringsförmåga och karismatiska ledaregenskaper som få och med en stilig look och maffigt inrett hem med ett julbord snyggare än nobelmiddagens så är du beredd att ta hand om dina gäster från ögonblicket att dem hänger av sig till att du följer dem ut genom dörren. Bara du får briljera under kvällens gång med dina nyskrivna julrim, visa upp dig på dansgolvet och känna att den härliga julstämningen är tack vare ditt arbete så är du nöjd.

Julens höjdpunkt: När du håller ett tal som till och med du själv får gåshud av och hör de rungande applåderna som får dig att känna dig så jävla bäst.

Vem du borde ta med dig under misteln: Du har nog redan lagt märke till den tjusiga och charmerande vågen som skapat den trevliga stämningen vid middagen och nästan är lika snygg som du själv – varför inte svänga loss med hen till ”All I want for Christmas is you”?

Försök att: Inte blåsa upp dig allt för mycket om något inte går enligt planerna vare sig det är dåligt eller bra. Våga lita på att andra kan lika bra som du.

taurus8

Oxen

Tidernas största materialist och samlare jublar när julen är kommen. Nu är det dags för att åtnjuta lyx – dyr champagne, härlig jazzig julmusik och abnorma mängder med presenter. Du har förmodligen samlat på dig saker hela året bara för att kunna hänga upp flest föremål på granen och ge bort flest presenter, och på själva julaftonen så nöjer du dig oftast inte med en vanlig middag hemma hos någon utan du har flera månader i förväg bokat upp det största bordet i Grand Hotels julbuffe och försöker få med dig alla du känner dit för att sitta uppe där hela natten och bara njuta av god dyr mat, skämt och skratt och livet.

Du älskar verkligen alla sorters förströelser så du har säkert hyrt proffsiga musiker som ska kompa hela din kväll med passande julig bakgrundsmusik och det är inte sällan man finner dig på exempelvis operan där du ser på ”Nötknäpparen” med dina närmsta vänner innan du sedan ger dig av på din lyxiga buffe. När du ätit dig så mätt att du spricker vill du helst bara återvända hem och koppla av i soffan läsandes på någon bok, eller varför inte i ett varmt bubbelbad och tänka på alla presenter du fått och hur mycket du längtar till nästa jul?

Julens höjdpunkt: Alla presenter och all högtidlig lyx.

Vem du borde ta med dig under misteln: Den stora förfesten du besöker är anordnad av den betydelsefulle Stenbocken och festen är minst lika maffig som Stenbocken själv. Du ryser vid tanken på att hens plånbok måste vara fetare än en tegelsten och när du upptäcker att samma sak gäller stenbockens hjärna och hjärta så vill du inget hellre än att vara nära denna viktiga person.

Försök att: Inte dra ut på svängarna allt för mycket. För många är julafton en mycket harmonisk högtid – tyvärr så uppskattar inte alla att köra vem-kan-äta-mest-pepparkaksdeg-innan-man-spyr-leken.

gemini5

Tvillingarna

”Inte jul igen”, tänker du förmodligen. Endast för den enkla anledningen att allting kommer gå till på exakt samma vis som alla dem jular du tvingats genomlida alla föregående år. Samma släktingar är bjudna, samma mat serveras, du får ett par stickade strumpor av mormor som present igen och som vanligt måste ni bänkar er framför ett program du snart kan utantill, ofrivilligt. Därför har du börjat gömma dig bakom mobilen enbart för att åtminstone kunna fly i tankarna – helst av allt skulle du vilja dra ut på något flashigt tomte-rejv och träffa massor med nya personer, vilket du oftast smyger iväg på till slut när släktingarna hällt i sig tillräckligt mycket med glögg för att inte ens märka att Kalle Anka är slut.

Men det finns vissa moment under julen som du faktiskt har kunnat åtnjuta, som exempelvis när du delar ut dina otroligt kreativa egengjorda presenter som kan vara allt från en praktisk manick till en biljett till någon spännande tågluffsresa. Eller när du får gå ut och hämta tidningen och stiger in som tomten och slår alla med häpnad med dina teatraliska förmågor. Bara det är nya spännande människor bjudna, helst i en udda miljö, och det blir rejält med festande efteråt så kan du till och med börja dra dina ökända skämt till slut och kanske själv börja småfnissa lite.

Julens höjdpunkt: När någon smsar dig om ett julrejv i närheten!

Vem du borde ta med dig under misteln: När skytten ramlar in, säkert en halvtimme sen, är du såld. Om det är några som kommer balla ur och fara på äventyr under kvällens lopp så är det du och din skytt.

Försök att: Inte sura. Testa att skapa festen själv istället för att leta efter den, och lägg undan mobilen till att börja med.

cancer8

Kräftan

Jul är bland det vackraste en kräfta vet. Det är allt annat än sällsynt att vi finner dig ute på balkongen tittandes upp mot skyn gråtandes av all sentimentalitet eftersom en högtid bestående av familj, vänner, gåvor, värme, omtanke och kärlek får ditt hjärta att vidgas till den grad att det oftast blir för mycket. Du vill ständigt hålla hand med någon, kramas och skriver de längsta julkorten med de finaste och genuinaste julhälsningarna och din givmildhet under kvällen vet inga gränser. Det viktigaste är att alla ska få bli glada och känna sig älskade av dig – även dem du aldrig har träffat förut.

Under julmiddagen så får vi ta del av din nostalgi från det gångna året och få massor med råd inför det nya, och trots att du förmodligen är den blygaste i hela sällskapet så kanske du ändå vågar dig upp för att hålla ett tårdrypande jultal om kärlek och respekt där du redogör julens alla budskap på ett sätt som får den utklädde tomten att fundera kring ifall inte hen vill överlåta hens akt åt dig istället. Du vill helst ta det så lugnt du kan under julaftonen och vill hellre föreslå gemensamt bakande istället för att dricka glögg och dansa – du vill helt enkelt bara göra det bästa du det: mysa med dina nära och kära och känna den magiska julstämningen du längtat efter hela året.

Julens höjdpunkt: När alla myst ihop sig i soffan och kollar på Kalle Anka tillsammans och sjunger med i låtarna.

Vem du borde ta med dig under misteln: Du ser hur fisken vantrivs och ditt hjärta börjar krampa. Så fort du får chansen så försöker du få fram vad hen har på sitt hjärta och efter att ha lyssnat på alla fiskens problem, hållit hen i handen, låtit hen gråta ut i din famn och slutligen få fisken att le och skratta lite så vill ni plötsligt inte släppa varandras hand för resten av kvällen

Försök att: Hålla dig samlad så länge du kan innan du bryter ihop av sentimentaliteten – när en kräfta väl börjat gråta är det omöjligt att stoppa.

leo6

Lejonet

Du har redan börjat drömma mardrömmar om att inte får några presenter på julaftonen. På vägen till julmiddagen nojar du över allt från att dem ska ha glömt att ge dig en plats vid bordet till att du säkert kommer snubbla vid ingången och bli utskrattad direkt, men så är det ju förstås inte. Du slår dig ner vid bordet, drar något skämt och alla skrattar, inklusive du. Nu är allt frid och fröjd – du lastar på en portion cognacsrökt gåsbröst och bara ler för att all uppmärksamhet du får. För dig som lejon är den viktigaste presenten att få bli sedd av alla gäster, att få positiv respons på allt du gör och att människor ska lyssna intresserat när du berättar om allt du varit med om under årets gång.

Du kan stundtals bli lite för högljudd och slå ut med armarna för hårt så du råkar välta något, men du ber så genuint om ursäkt och blir så ledsen att dem bredvid dig blir helt tagna av dina puppyeyes och kramar om dig tills du börjar garva hejdlöst igen. Framåt kvällen när det börjar bli sent så tenderar du att bli allt flummigare, och det är oftast du som tar initiativet att rycka upp alla från bordet och bjuda upp till dans och skoj. Du har fått dina presenter, hällt i dig glögg och är redo att showa off med dina dansmoves och sjunga med i varje jullåt som spelas även om du inte kan texten.

Julens höjdpunkt: När alla flockas omkring dig och du är festen mittpunkt.

Vem du borde ta med dig under misteln: Oxens klingande skratt är en fröjd för dina trumhinnor och hens bekymmerslösa livsnjutning känns så befriande. Och när du till råga på allt upptäcker att oxen säkert njuter mer av dig än av festen så dröjer det inte länge förrän du ger oxen en present – din uppmärksamhet.

Försök att: Håll koll på volymen. Det är inte sällan som grannar vaknar mitt i natten av gapskrikande lejon.

virgo5

Jungfrun

In till det sista är du fullt upptagen med att fixa och ordna allting in till minsta lilla detalj. Medan gästerna redan slagit sig ner vid bordet så är du fortfarande upptagen med att pilla med julgransstjärnan så att den pekar år precis rätt vinkel och du har säkert redan hunnit gå tre rundor i huset för att trippelkolla att alla små dekorationer och ljus fungerar som dem ska.

I och med att du alltid tar ansvaret för att fixa precis allting in till perfektion så blir julen en väldigt stressig tid för dig och du kommer inte kunna slappna av förrän julefestandet är över och du har städat huset tills det blivit kliniskt rent. Men var inte orolig – gästerna märker ditt hårda arbete och du kommer definitivt bli överröst med lovord för dina snygga julkort och proffsiga dukning, och för att inte tala hur du inrett allt. Men det är inte bara ditt hem som ser så snyggt ut – du själv har stått framför spegeln i timmar för att få till det felfria sminket, hitta den perfekta klädseln, få till en snygg frisyr och säkert duschat tre gånger innan för att känna dig tillfreds med ditt ständiga renlighetsbehov. Detta, om något, kommer gästerna definitivt att uppmärksamma och det är inte sällan du som har den överlägset bästa looken och tar all uppmärksamhet även om du inte gillar att stå i centrum.

Julens höjdpunkt: När allting är städat och fixat och inrett in till minsta lilla detalj och allting lyser av fullkomlig perfektion.

Vem du borde ta med dig under misteln: Du märker att den stilige väduren gör allt för att försöka dölja sin avundsjuka gentemot ditt hårda arbete, men eftersom ni båda är lika målmedvetna och intensiva när ni väl tagit tag i något så förvandlas arbetsavundsjukan snart till ett gemensamt drag som för er ihop och kanske leder detta och er arbetsfetisch in er på att jobba er fram till misteln.

Försök att: Slappna av. Allting kan inte vara fullkomlig perfektion hela tiden.

libra7

Vågen

Det blir aldrig någon fest utan en våg. Så fort du slår dig ner vid julbordet så kan du förvandla den stelaste tystnaden till de livligaste och intressantaste konversationerna och plötsligt har din charm smittat av sig och spridit sig över hela bordet. Trots att du förmodligen fått alla vid middagen att klicka så vill ändå alla sitta bredvid den förtjusande, välklädda, glimrande vågen.

Dock så är du inte så avslappnad som du verkar vara – eftersom julen är en så viktig högtid som ska fyllas med kärlek och gemenskap så är du väldigt mån om att alla ska få lika mycket utrymme, lika många presenter och att ingen ska hamna utanför. Din känsla för rättvisa är starkt närvarande under hela kvällen och om det mot förmodan skulle uppstå komplikationer så är du beredd att vara där med din goda diplomatiska förmåga trots att bråk är bland det absolut obehagligaste du vet. Din drömjul är elegant och vacker i ett socialt sammanhang där alla trivs och umgås med varandra.

Julens höjdpunkt: När du och dina gäster genomför den där roliga samarbetsleken som du planerat efter maten och alla hjälps åt och mår så himla bra tillsammans.

Vem du borde ta med dig under misteln: Lejonets bländande leende och självsäkra charm gör dig alldeles fnittrig! Du blir så varm av lejonets livsglöd och hur hen drar skämt efter skämt och får alla i sällskapet att skratta, inklusive dig – kanske hens självkänsla smittar av sig och du vågar flytta dig lite närmre?

Försök att: Inte stressa över att det ska bli osämja bland gästerna – hur skulle det kunna bli det när du är med?

scorpion3

Skorpionen

För dig så är hypen om julen bara irriterande. Julen är alldeles för sockersöt och tråkigt. Liksom, kul att vi ses, skönt att vara ledig, jaha fanns det mat, okej tack för glöggen, godnatt! Räkna inte med några glädjetjut över julens ankomst från din sida – snarare stridsrop. Du skulle helst vilja ignorera hela kalaset, men på grund av ditt intensiva kontrollbehov så kommer du förmodligen att närvara vid varenda middag enbart för att få lyssna på allt skvaller och bara hålla koll på vad som händer. Vid middagen kommer du sannolikt inte yttra ett enda ord, men med din intensiva blick, stolta hållning och nästan dramatiska anda kommer du dra till dig hela bordets uppmärksamhet och bli sedd av gästerna med skräckblandad förtjusning.

Julfirande är tråkigt, men en skorpion tackar aldrig nej till en fest. Så fort någon nämner ordet ”fest” så är du plötsligt med på spåret igen och den annars snustorra julen är plötsligt hanterbar bara sällskapet har någonstans att dra vidare till efter de stela middagarna. Festerna i sig kopplar du inte till julen, men om den råkar ha ett fint jultema med fejksnö och ljus så kan du till och med förvåna dig själv med att tycka att det ser rätt fint ut. Men på festerna så kan gästerna räkna med att den tickande skorpiondramatiken exploderar. Plötsligt är du överallt, häller i dig massvis med glögg och med ditt omättliga närhetssug så har du snart delat saliv med hela sällskapet.

Julens höjdpunkt: När du klär ut dig till jultomten och strippar på efterfesten.

Vem du borde ta med dig under misteln: Du undrar vem som har inrett och fixat allting så snyggt och proffsigt och när du hör att det är den fräscha jungfruns förtjänst så dröjer det inte lång tid förrän ni hånglar under granen

Försök att: Försök att inte peta i folks draman och problem för mycket eftersom du tenderar att själv bli en del av dem.

 

sagittarius5

Skytten

Plötsligt hörs ett gällt skratt och i nästa sekund far ett glas i marken – det är skytten som gör entre. Alla ska vara med tycker skytten och du har säkert till och med tagit med dig några personer du nyss träffat ute på gatan eftersom du tyckt de verkat trevliga och säkert vill hänga med på när du till och med förvandlar en julmiddag till ett äventyr. Bryr du dig om vad dem andra tycker om det? Svaret är såklart nej.

Även om du förmodligen är en halvtimme sen och far in med skorna på så är det omöjligt att låta bli att älska din oberoende inställning till livet och din spontana charm. Något sittande vid bordet blir det förstås inte mycket av – halvvägs igenom förrätten är du på benen och börjar baka pepparkakor. Och du har förmodligen redan öppnat varenda julklapp innan sällskapet ens hunnit resa sig från bordet.

Julens höjdpunkt: Festandet! Att snubbla sig fram bland granbarr, dra på sig en tomteluva och dricka glögg tills du landar i Nordpolen är en självklarhet för dig under en högtid som denna.

Vem du borde ta med dig under misteln: Medan du är i full färd med att baka pepparkakor och sällskapet skrockar vid bordet så känner du hur kräftan blygt nyper dig i armen och undrar ifall hen får vara med. Några minuter senare står ni bredvid varandra och bakar för fullt och hen är så full av kärlek att du bara måste avbryta bakandet någon minut för att ge hen en kram.

Försök att: Inte dra ut på svängarna allt för mycket. För många är julafton en mycket harmonisk högtid – tyvärr så uppskattar inte alla att köra vem-kan-äta-mest-pepparkaksdeg-innan-man-spyr-leken.

capricorn3

Stenbocken

På julen kan du äntligen tillåta dig själv att vara lite generös. För att kompensera för din annars så intensiva kärleksaffär med pengar så bestämmer du dig för att stå för julfestens alla kostnader och sedan dra dig tillbaka i bakgrunden för att stolt beskåda festligheten som uppstår på bekostnad av din plånbok. Du har redan genomskådat den amerikaniserade kommersiella julens konsumtionsfälla, så traditionen i sig betyder inte så mycket för dig, men att få bjuda alla dem viktiga kontakter du har till en strålande middag med god mat och få lyssna på allt skvaller, diskutera de senaste nyheterna och dessutom ha en slags nostalgisk och högtidlig touch på det hela tycker du är mycket angenämt.

Efter middagen kanske ni går och ser a Christmas Carol? Eller varför inte gå på ytterligare en middag eller ta en välbehövd krogrunda? Det enda du kräver är bara ett välplanerat schema som ni kan förhålla er till – helst med fasta tider. Som sagt så vill du inte göra någonting stort av julen, och framför allt inte av dig, men du vill gärna att alla återvänder hem till dig sen igen och avslutar allt med någon djup intellektuell konversation så att du kan få känna dig sådär viktig igen. Just sentimentaliteten som du till slut blir lite påverkad av (förmodligen för att du redan är påverkad av något annat också) är något främmande i din vardag, så du vill gärna passa på att få vara lite djup vid sidan av ditt annars väldigt seriösa liv.

Julens höjdpunkt: Att ta få öppna dig för dina kontakter, som i sin tur öppnar sig tillbaka och få känna en samhörighet.

Vem du borde ta med dig under misteln: Den mystiska skorpionen har under hela kvällen suttit och följt dig med blicken och redan där fångade hen ditt intresse. På vägen hem efter krogrundan så lyckas skorpionen få ur dig det där problemet du gått och burit på så länge och plötsligt har ni kommit varandra nära, och tveka inte på att försöka komma ännu närmre när vi väl anlänt hem till dig…

Försök att: För guds skull inte fastna i torra konversationer såsom hur det går med dina aktier.

aquarius4

Vattumannen

Under julen så hittar vi förmodligen de flesta vattumän ute på gatan med skramlan i handen för att sedan gå en runda runt stan och dela ut kläder till hemlösa. Julens budskap väcker många humanistiska tankar hos en vattuman, så du är förmodligen fullt upptagen med att dela ut julklappar till alla behövande. Men även en vattuman tvingas iväg på diverse julfiranden och middagar vilket du inte känner dig lika bekväm med – om du bara slapp alla gammalmodiga traditioner och onödiga ritualer och fick fokusera på att försöka baka gröna lussebullar så skulle det vara den perfekta julen för dig. De tråkiga och snofsiga julmiddagarna med samma uttjatade samtalsämnen resulterar ofta i att din inre rebell vaknar och försöker dricka glöggen upp och ner och påbörjar samtalsämnen som får gästernas ansikten att hetta tills så pass att kylrodnad framstår som blekt.

Även om du som vattuman (som vanligt) blir sedd som sällskapets knäppis där du sitter längst bak med din veganskinka och tomteluva nynnandes på ”tomten är kommunist”, så kommer du ändå ge upphov till intressanta diskussioner och kanske till och med övertala någon att smaka på dina fejkon och donera lite pengar till Läkare utan gränser?

Julens höjdpunkt: När det uppstår en stel tystnad vid bordet tack vare dig.

Vem du borde ta med dig under misteln: Det finns bara en enda person som gråter av skratt åt dina skämt, hänger på när du börjar skriksjunga ”Rudolf med röda mulen” och sedan följer med dig ut för att dela ut julklappar – det är tvillingen som också för länge sedan tröttnat på julaftonens monotona schema och blir överlycklig av att äntligen få lite fart på saker och ting. Varför inte föreslå hen att följa med dig hem sedan och hjälpa dig med ditt lussebullsexperiment?

Försök att: Inte ta åt dig. Du kommer bli sedd som en alien och bli ifrågasatt vad du än gör, men som vattuman är du förmodligen redan van vid det så du vet vad du ska göra.

pisces3

Fiskarna

När snön faller försvinner fisken in i sina böcker och filmer. Mörkret och kylan får dig att bara vilja krypa ihop i sängen och ligga där tills du vaknar av vårljus som lyser in genom fönstret.Julen är en mycket melankolisk tid för dig. Det sätter igång så många tankar om orättvisan i världen och all dubbelmoral med julfirandet i väst – hur kan det ligga döda djur på julbordet, varför är allt tal om att ge presenter till varandra enbart kapitalistisk hjärntvätt och konsumtionshysteri, varför hjälper ingen dem som inte har något hem och huttrar i vinterkylan medan alla andra sitter hemma framför brasan och kollar på rasistiska nidbilder i Kalle Anka?

När det väl är dags för julafton så kan man räkna med en mycket frånvarande fisk – vid julmiddagen är ditt huvud vänt åt ett helt annat håll och du började förmodligen ogilla gästerna innan dem ens steg in genom ytterdörren. Deras bekymmerslösa skratt och tråkiga konversationer driver dig till vansinne och det enda som slipper ur dig under hela middagen är korta dryga kommentarer. Resten av julfirandet tillbringar du förmodligen framför fönstret där du klunkar i dig brännvin ur din plunta, för att sedan helt avlägsna dig från sällskapet och gå ut på en lång promenad genom staden och skriva en dikt om oförstående västerlänningar.

Julens höjdpunkt: När julen är över.

Vem du borde ta med dig under misteln: Det finns en person i sällskapet som fångar ditt intresse – vattumannen avstår från julskinkan och startar en diskussion om vad givmildhet innebär. När ni sedan börjar prata så påbörjas ett timlångt samtal om alla problem i världen och du inser plötsligt att hen förstår dig, på riktigt. Glöm för guds skull att inte ta med dig den nytänkande vattumannen ut på din stadspromenad sen!

Försök att: Inte få alkoholförgiftning.

Skrivet av: Juli Gerdner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *