Nyhet / Okategoriserade

Tips inför högskoleprovet

På lördag så är det dags för Högskoleprovet igen då tiotusentals personer går till gråa provlokaler efter en orolig natts sömn, kanske för att förbättra sina möjligheter till en framtida utbildning. Med bara 3 dagar kvar så är det för sent att på allvar plugga inför det, men det finns fortfarande saker du kan göra och det finns taktiker som du kan följa, som här presenteras av Globalt Perspektiv.

Dagarna innan

 1. Ha koll på provets alla delar
  Högskoleprovet består av en kvantitativ (matte-) del och en verbal (språklig) del. De två proven innehåller i sin tur 4 underprov,
  Den kvantitativa delen innehåller delarna NOG (Att avgöra vilken information som behövs för att lösa uppgifter), DTK (Tolka diagram), XYZ (Mattetal) och KVA (Jämförelser).
  Den verbala delen innehåller delarna ORD (Ordförståelse), ELF (Engelsk läsförståelse), LÄS (Svensk läsförståelse) och MEK (Meningskomplettering). Undersök dessa och få klart för dig vilken del som är svårast för dig, något du kan använda dig av sedan i din tidsplanering. Du kan titta igenom ett gammalt högskoleprov.
 2. Ta en titt på formelblad från Matte 1b
  Försök att memorera några samband, påminn dig om hur man räknar ut arean på en cirkel och hur Pythagoras sats egentligen fungerade.

 

Inför provet

 1. Kontrollera att du har giltig legitimation/pass redan nu
  Stressen om du upptäcker att det saknas kvällen innan kommer antagligen göra att du inte kan sova så mycket.
 2. Förbered matsäck
  Du får inte äta under själva provet, men under rasterna så är matsäck extremt viktigt. En liten sallad, godis, dryck och frukt är att rekommendera.
 3. Sov så gott du kan natten innan – undvik att supa på kvällen
  Det säger sig självt, du ska sitta i en provlokal i över 4 timmar, du behöver helt enkelt energi. Försök att slappna av kvällen innan, även om det kan vara svårt.

 

Under provet

 1. Tidsplanering
  Förhoppningsvis har du kollat på ett gammalt prov och sett vilka delar du har svårast för, utnyttja detta i din tidsplanering. Lägg inte för mycket tid på uppgifterna, om du fastnar så ska du hoppa över uppgiften och återkomma till den senare. Se till att ha tid på slutet av provdelen för detta.
 2. Om det verkligen står helt still – gissa
  Om du inte kommer på något svar så bör du ändå gissa på det rimligaste av alternativen, du förlorar inget på att chansa.
 3. Ät mellan proven – kaffe kanske inte är optimalt
  Det är viktigt att ha matsäck, men det kanske inte är jättesmart att svepa kaffe mellan proven, du kommer nog inte må så bra.
 4. Ha koll på var toaletterna finns
  Du vill inte sitta på toa när nästa provdel börjar – var där i tid!
 5. Läs flashbacktråden under rasterna
  Det kan vara intressant och du får snabbt veta vilket prov som inte räknas (ett av de fem proven räknas inte till ditt resultat)

 

 Testa dina ordkunskaper från Högskoleprovet 2015

Är du inte anmäld till årets högskoleprov men är sugen på att göra det nästa gång? Håll koll på hogskoleprov.nu i slutet av sommaren.

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *