Nyhet / Okategoriserade

Recept: Världens godaste och enklaste äppelpaj

Visste ni att äpplen är i säsong? Det är klart ni gjorde. Ni är ju medvetna globalare som alltid anpassar er kost efter vilka närodlade grödor som finns att tillgå. Och eftersom äpplen är i säsong passar det väl utmärkt att baka en äppelpaj – antingen till klassens caféveckor eller helt enkelt för att äta själv framför The Great British Bake Off 2016. Tur då att Globalt Perspektiv fått tag på receptet till världens godaste och enklaste äppelpaj. En äppelpaj som kan lagas utan ugn!

 

Följande ingredienser behöver du för ca 3 portioner:

  • 2 mogna äpplen
  • 50g smör eller margarin
  • 2–2½dl havregryn
  • 3 msk socker
  • rikligt med mald kanel

 

Inled baket med att kärna ur dina två äpplen. Detta gör du bäst genom att dela äpplet i fyra lika stora klyftor och försiktigt skära ut kärnhusen.

 

img_20160908_161405
OBS! Bilderna visar bak av trippel sats. Såhär mycket äpple ska inte du använda!

 

Därefter delar du varje äppelklyfta på längden i tre lika stora bitar. Dela sedan dessa tre på bredden i ca 1cm tjocka tärningar. Dessa lägger du sedan i en stekpanna. Tillsätt smör eller margarin i stekpannan och stek på medelhög värme. När du stekt i någon minut kryddar du med mald kanel efter smak. Ungefär så mycket som på bilden nedan är att rekommendera. Observera att detta är efter att kanelen blandats runt. Om du använder sura eller – som i Globalt Perspektivs fall – lätt omogna äpplen kan du även i detta stadium tillsätta en eller två tsk socker.

 

img_20160908_162813
Kaneläpplen är goda i sig själva

 

Stek sedan äpplena tills de börjar bli glasartade. Smaka då av med gaffel för att se till att äpplena har rätt konsistens. De ska vara mjuka rätt igenom, men tillräckligt fasta för att fortfarande hålla ihop. Se till att blåsa noga på äpplet innan du stoppar det i munnen, annars blir du såhär ledsen:

 

img_20160908_162905
Vår kära webbredaktör har bränt tungan

 

När du tycker att äpplena har rätt konsistens tar du dem från plattan och plockar istället fram en kastrull att smälta smöret eller margarinet i.

 

img_20160908_163708
Smöret smälter (är du vegan är detta margarin)

 

Så fort smöret eller margarinet helt gått från fast till flytande form (naturarspråk för smält) tar du det från plattan och häller i socker och havregryn. Rör sedan om tills ingredienserna blandar sig fint och bildar något som liknar en lite torr chokladbollssmet.

 

img_20160908_164706
Gör inte samma misstag som Globalt Perspektiv och ta en för liten kastrull så du får blanda i en bunke

 

Därefter häller du över havresmeten i stekpannan med äpplena, rör om ordentligt och violà! Klart! Pajen kan serveras både varm och kyld och passar utmärkt med vaniljglass. Den som ännu inte är helt såld på idén med paj i stekpanna kan komma förbi skolans café någon gång på måndag (12/9) och köpa sig ett smakprov. Sätt igång och baka eller kom och smaka!

 

img_20160908_170033
Redaktionen garanterar att dessa såg bättre ut i verkligheten

 


Ylva Palmgren, webbredaktör och kock

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *