intervju / Nyhet

Stor intervju: Rektorerna avslöjar

Vad händer egentligen på Globala gymnasiet? Sandra López och Vera Bökman från Globalt Perspektiv fick fredagen den 9/9 möjligheten att intervjua våra nya rektorer för detta läsår, Emma Frankl och Anna Högfors Lindståhl. I fyra delar kommer ni få ta del av allt rektorerna hade att avslöja. Första delen handlar om allt från matkorten och Pernillas plötsliga försvinnande till Globalas uppstart och historia samt vad Jan Björklund hade att säga om saken.

– Vi tänkte bjuda er på fika! Är de orden vi möts av när Anna öppnar dörren och släpper in oss. Vi vet inte om det är en strategi från rektorerna för att få över oss på deras sida, hur som helst så funkar det.

Intervjun börjar med att Anna och Emma stolt presenterar de nya matkorten som vi då fick en smygtitt på innan de kom ut till alla på skolan. De är gjorda av vår egen estetlärare Eva Van Benekov som insisterade att få designa korten istället för att ha fula, tråkiga matkort. Det finns en påtaglig optimism för de nya matkorten. Vi kan konstatera nu, efter några veckor med lapparna, att de i alla fall fick slut på den illegala lapphandeln som rådde första veckorna på terminen. Dock väcker matkortsdebatten fortfarande mycket ilska och det finns fortfarande många brister i systemet.

Vi går nu över till det vi är mest intresserade av.

– Vad är det egentligen som har hänt på globala? Vilka förändringar har skett sedan förra året?

För det första så har ju då vi (Emma och Anna) tillsatts som tillförordnade rektorer efter att Pernilla lämnade sitt uppdrag på Globala gymnasiet för att fortsätta sin rektorskariär på Kärrtorps gymnasium, börjar rektorerna med att berätta.

– Hon fick en förfrågan i slutet på förra lässåret då Kärtorp befann sig i en ganska djup kris, och Pernilla tackade ja till tjänsten, beskriver Emma. Det hände lite plötsligt men å andra sidan hade Pernilla varit rektor på Globala de fem åren hon var förordnad här och just nu verkar det som att Kärrtorp behöver henne mer än Globala. Emma och Anna tycker situationen därefter löste sig bra. Alla som ville fick söka rektorstjänsten men konkurrensen var inte så hård, säger Anna. Det är ju en svår position vi ställdes inför och att bli chef över sina kollegor är dessutom en utmanande förändring. Men Anna och Emma känner sig trygga i situationen och med varandra, de är kompisar och har båda varit på skolan nästan sedan den startade.

Anna och Emma är dock bara tillförordnade och i december kommer de “riktiga” rektorerna att tillsättas. Vi undrar lite över hur detta går till och Anna och Emma förklarar att det är deras Chef, Peter Lyt som är ansvarig för rekrytering och tillsättning av rektorerna.

Upplever ni att denna, Peter Lyt, arbetar med er eller emot er?

– Det kan vi väl inte riktigt berätta, säger Anna hemlighetsfullt. Emma tar istället över och säger att de har en bra kommunikation men han är ju trots allt skolchef över 8 skolor och vi betyder inte mer för honom än någon annan av dessa skolor.

Vi blickar tillbaka lite till när Globala startades upp, år 2004. Hur såg Globala egentligen ut då?

– Av första årgången på Globala var det bara knappt 80 personer som tog studenten, berättar våra rektorer. På den tiden jobbade alla lärare i samma arbetslag och den demokratiska process som vi försöker upprätthålla idag fanns inte då utan alla pratade med alla och alla bestämde tillsammans. Nu har ju Globala vuxit från en mysig plutt-skola till en mogen skola, säger Emma lite nostalgiskt.

Globala har gått från en liten flumskola med en liten grupp människor som trodde på globala tanken, till en rekryterande skola som folk ser upp till. Idag har nämligen Globala flera lärare som forskar eller har forskat och som nu titulerar sig som lektorer. Globala har i och med detta blivet en liten metropol för fortbildning då våra lärare håller utbildningar för andra lärare. Globala är verkligen något speciellt menar Anna och nu verkar även omvärlden ha förstått de. Anna verkligen poängterar hur roligt det är att arbeta på en skola med ett så gott rykte.

Men det har varit en lång resa. För innan Globala öppnade möttes de av stort motstånd från bl.a. allas vår stora favorit, Sveriges fd. skolminister, Jan Björklund. Jan Björklund tyckte att Globala skulle (för att använda Emma Frankls ord) ’knoppas av’ då idén för skolan var för flummig. Han tyckte att den ”försöksverksamhet” som fördes med större elevinflytande inte passade i Stockholms stad och han ansåg att Globalas skumma profil om någonstans borde finnas på en friskola. Men Jan Björklund fick inte sina åsikter igenom och enligt Globalt Perspektiv kan en lugnt påstå att tillsammans med gy11 är dessa två av Jan Björklunds största felbedömningar.

Jan Björklund har motbevisats i år igen när antalet på skolan har ökat till drygt 700 elever. Tre språkintroduktionsklasser har lagts till vilket är fantastiskt roligt men det har även blivit lite trångt i lokalerna och problem med segragation lyfts fram mer än tidigare på Globala. Vill ni läsa mer om vad rektorerna har att säga om detta, häng med i del 2 av “Rektorerna Avslöjar”.

 

Del 2


Reportrar: Sandra López och Vera Bökman

Skribent: Sandra López

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste nytt på Skolan

26 september, 2016