Tips

Prioritera sömn – må bra!

Du gick och la dig kl 2 igår och du känner konsekvenserna när du vaknar. Kroppen känns som bly och det känns som om en tät dimma ligger över hjärnan. Tankegångarna går långsamt och du är lite lättirriterad under resten av dagen.

Att sova bra är enormt viktigt, inte bara för din kropp, utan också för det psykiska. När en sover går hjärnan igenom sömncykler. Man kan tro att sömn bara existerar för att man ska orka vara vaken dagen därpå, men sömn har faktiskt flera funktioner än återhämtning inför nästa dag. När man sover händer ett flertal saker och det är därför extremt viktigt att få kvalitetssömn. Inte bara x antal timmar som rekommenderas, utan djupsömn. Först då  känner man sig utvilad och redo att kämpa sig igenom fronter inlämningar, genomgångar, komplicerade mattetal och jobbiga texter. Även allt annat som inkluderas i ens globalares liv såsom föreningsliv, fritid och andra aktiviteter.

En människa spenderar ungefär en tredjedel av sitt liv till att sova. Bara du själv kan påverka om du vill att den tiden ska vara väl spenderad så att livskvaliteten kan höjas på den tiden du är vaken. Här kommer information och tips som kan hjälpa dig att sova bättre!

Relax bro: Stress är en vanlig orsak till sömnproblem och dessutom inte positivt för kroppen (Förutom kortvarig stress,det så kallade flight or fight mode.) Att hitta roten till var all stress och oro uppstår är ett bra steg på vägen för att arbeta på att hantera ens stress, oro och ångest. I artikeln En tanke är bara en tanke kan du läsa om hur du kan bekämpa problem med ångest och saker som stressar en. Att göra avslappningsövningar eller andra saker som får en avslappnad kan hjälpa att motarbeta stresskänslor. Kan tipsa om att lyssna på avslappningsmusik från bland annat Youtube innan du ska sova 😉

Regelbundna läggtider: Att skapa ett tydligt sömnschema med läggtid är något av det bästa du kan göra, det gör det möjligt att planera hur länge du ska sova. Om du vet att du behöver mer än x antal timmar sömn kan du se till att gå och lägga dig vid bestämd tid så du får den sömn du behöver. Det blir annars lätt att en går och lägger sig för sent för att en blir upptagen med t.ex. ,dator, läxor, läsning, m.m  Att sätta en läggtid ger dig dessutom möjlighet att ge dig själv chansen att skapa en sund vana!

Eliminera ljuskällor: Mobiler och datorers skärmljus utgör ett extremt distraherande moment som kan göra det svårt att somna och få ordentligt med sömn. Ljuset på skärmarna är som en ficklampa riktad rakt in i ögonen som lurar hjärnan att tro att det är ljus ute och att du ska vara uppe. Ifall du måste sitta uppe och plugga inför prov eller inlämning på Fronter så skulle jag rekommendera att du skaffar en app/program med blåfilter effekt som ändra nyansen på skärmljuset och gör dina ögon en stor tjänst. För att göra det lättare att somna kan du även mörklägga ditt rum en stund innan du ska sova (inkluderat att gå ifrån ljusskärmar såsom tv, mobil och dator) så blir det lättare att sen somna.

Ljudlös natt: Stäng av telefonen så du inte störs under natten av ljud som du riskerar att vakna av. Investera i ett par öronproppar om du har problem med jobbiga grannar eller bilgatan utanför. Kostar inte mer än tre toast i cafeet, 30 kr på apoteket 😉

Drick dig till sömns, ät inte: Först och främst så menar jag det inte bokstavligt drick dig till sömns, jag tror du fattar att en inte bör dricka sig stupfull tills en däckar 😉  Drick en kopp kamomill té på kvällen. Det är milt lugnande och gör det lättare att somna. Kamomillblomman har använts i århundraden inom läkarkonsten. Ett paket té kostar ca 20 kr på Coop.  Att dricka kaffe, äta socker eller en sen middag gör det svårare att somna då du blir piggare av sockret, kolhydraterna och koffeinet.  

Utrusta dig väl: Att ha bekväma kuddar, öronproppar, sovkläder, täcke eller sovmask kan hjälpa dig om om du har olika problem. Om du har svårt att ligga still och därmed har svårt att få någon djupsömn, investera i ett tungt täcke. Finns till och med täcken med kedjor och bollhavsbollar (då det visar sig att en somnar extremt lätt i bollhav på ICA Maxi).  En kan oxå ha två olika tjocklekar/mjukheter på kuddar som håller ryggraden rak vare sig du sover i fosterställning eller på rygg, det kan faktisk göra stor skillnad.

Livsstilsvanor/motion:  Att röra på dig dagligen, det behöver inte direkt vara ett gympass om dagen, men kanske en rask promenad på lunchrasten eller på kvällen? Att vara fysiskt aktiv är nog som alla vet extremt bra för hälsan och det finns absolut nästan inga negativa aspekter.

Som avslutning vill jag bara säga, prioritera din sömn! Ibland kan du intala dig själv att något annat är tio gånger viktigare, men så är det inte. Jag har egna erfarenheter av sömndeprivation. Hade det i 4-5 månader och kan bara säga i efterhand att jag ångra extremt mycket att jag inte prioriterade sömn framför datorn. På grund av sömn deprivationen sov jag kanske 3-4 timmar varje natt (även fast jag gick och la mig i tid och planerat att sova mer än 7 timmar). Sömndeprivation skapade för mig höga stressnivåer, skolkande, depressionsliknande symptom och massa tårar och frustration. Detta är anledningen till varför jag skriver detta. Jag vill verkligen inte att fler utvecklar och behöver stå leva med sömnproblem. Snälla prioritera din sömn.

 


Moa Nilsson

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke är bara en tanke

27 november, 2016