Debatt / Nyhet / Okategoriserade

Debatt: Återinför midvinterblotet!

Imorgon, kära vänner, är det vintersolstånd! Vintersolståndet är den dag på året då natten är som längst och det inträffar på norra halvklotet mellan 21 och 23 december – i Sverige den 22:a. Vintersolståndet kommer sig av att jordens rotationsaxel lutar i förhållande till solen och att solen därför som max stiger olika högt på himlen vid olika tider på året. Från midsommar och fram till vintersolståndet stiger solen lägre och lägre på himlen för varje dag som går, men efter vintersolståndet börjar den stiga högre igen. Denna dag markerar alltså ljusets återkomst och har i många kulturer belägna långt ifrån ekvatorn och dess regelbundna ljustimmar inneburit festdagar.

I Sverige firas runt vintersolståndet jul av de allra flesta, men jag tror att det är många som börjat tröttna på att dansa runt en gran och sjunga sånger om någon random kille som levde för 2000 år sedan. Killar är ju bara så B! Innan kristendomen kom till Sverige firades vintersolståndet här genom midvinterblot och jag skulle vilja slå ett slag för återinförandet av denna tradition.

Midvinterblot är namnet på den offerrit som ska ha firats mitt i vintern av vikingarna i Norden innan de kristnades. Detta blot ska ha varit det viktigaste av alla bloten på året och gick ut på att människorna offrade boskap åt gudarna för att få en god skörd kommande år. I vissa tidiga källor nämns även att människooffer ska ha förekommit, men detta är inte lika säkert. Efter offret ska offerdjuren ha tillagats och ätits tillsammans med en stor dryckesfest.

Nu tänker ni kära läsare säkert att jo, dryckesfest går väl an (så länge alla drycker är alkoholfria såklart), men själva offerriten är varken vegansk eller vegetarisk och det går ju inte speciellt bra ihop med globalaandan. Självklart behöver midvinterblotet moderniseras en aning för att bättre passa våra moderna värderingar. Boskapsoffren får ersättas med blödpuddings- och vegoschnitzeloffer och istället för människooffer får vi kanske slå till en kompis vi är riktigt sura på. Kanske har kompisen sagt något illa om Karl Marx eller Feministiskt initiativ, kanske är kompisen man.

En mycket viktig aspekt i återinförandet av midvinterblotet är att det är ett reclaimande av vikingakultur från extremhögern. För ärligt talat, vikingar är ascoola och det är fullt orimligt att bara Nordiska motståndsrörelsen ska få hålla på med asatro eller döpa sina barn till Freja och Tor. Det är vår rätt som människor boende i Norden att ha tillgång till vikingarnas kultur och mytologi, men för att få vår rätt måste vi ta saken i egna händer. Vi måste själva visa att även pk-eliten får titta på Vikings och fira blot.

Midvinterblotet är en riktigt häftig tradition med anor i Norden. Dess riter är långt coolare än julens och ett återinförande av traditionen innebär också ett reclaimande av vikingakultur från extremhögern. Därför uppmanar jag er: Slopa julen och fira midvinterblot!


Ylva Palmgren

Författare

theghostbuh@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tindertips

20 december, 2016

God Jul och Gott Nytt Lov

21 december, 2016