Nyhet

Finland blir 99år

Den 6 december är det Finlands nationaldag. Länge tillhörde Finland Sverige vars monarki styrde över Finland och dess folk. 1819 van Ryssland kriget över Sverige och tog över Finland. Men under den kommande tiden hade Ryssland andra saker att tänka på än Finland då första världskriget bröt ut, så Finland fick autonomitet och senare självständighet. 6 december 1917 är dagen Finland förklarar sig självständigt från Ryssland och har varit självständigt sen dess. Varje år denna dag hör det därför till att tänka på de som kämpade och föll i kriget. Det är vanligt att tända två ljus i fönstret och kolla på presidentens årlig mottagning som sänds direkt på televisionen.


A-J Turtiainen

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

6 tips när det är mörkt

7 december, 2016