Clickbait / Okategoriserade

Julkalendern- First impression

Vi må gå på gymnasiet, men än så är vi inte för gamla för att njuta av årets julkalender. Här kommer ett first impression, efter 5 avsnitt som femte luckan i vår julkalender.

Årets julkalender cirkulerar kring den åttaåriga Selma och den underliga forskaren Efraim von Trippelhatt (som såklart har tre hattar staplade på varandra på huvudet). Tillsammans letar de efter Tomtens rike som de försöker hitta med hjälp av en speciell bok, samtidigt som de trakasseras av en ilsken tomtevätte (i alla fall i senaste avsnitten).

Plotten är ganska simpel, men ändå på det hela taget välgjort och fungerar bra som en story både små och stora kan titta på. Andra julkalendrar har fått kritik för snöbrist, svår plott, vuxenskämt med mera. Den här julkalender ger en sån idyll av svensk vinter att det är lite som att befinna sig på Skansens julmarknad.

Saker som jag verkligen gillar med årets julkalender är de snygga kostymer, bakgrunder, musiken, filmningen och även illustrationerna i den där tomteboken är svinsnygga. Björn Gustavsson är med (inte den unga, utan den gamla Björn som spelade Alfred i Emil i Lönneberga). Väldigt kul med alla påhittade svärord och utrop, till exempel ”Milda mustascher!” eller ”Mumier och makaroner!”

En sak som stör mig däremot är att samtidigt som hjältinnan ska vara snäll, hjälpsam och empatiskt, så måste forskaren såklart vara en småkorkad egocentrisk mansgris. Det är en klyscha som snabbt blir tröttsam. Måste även påpeka att det finns en viss risk med att lägga den tunga huvudrollen på ett barn, eftersom det kräver bättre skådespeleri. Detta gör att vissa scener faller ganska platt i brist på inlevelse.

Ser fram emot att följa denna serie fram till jul och se vad som kommer hända i slutet. Hoppas ni också känner er manade att titta på julkalendern.


Vilma Jenssen, julkalenderexpert

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hänt i december

2 december, 2016

Finland blir 99år

6 december, 2016