Nyhet

Magsjukeepidemi på Globala

Sedan gårdagen har stora delar av Globala gymnasiets elever insjuknat i magsjuka och domedagsspänningen hänger tung över skolan. Vi ger er senaste nytt och tips på hur ni skyddar er.

Det var inatt som elever på Globala gymnasiet började insjukna i den fruktade magsjukan. På Facebook på morgonen kom fler och fler rapporter från elever som kräkts hela natten. I vissa klasser är hälften sjuka och projektgrupperna gapar tomma. De som blivit sjuka beskriver magsjukan som riktigt aggressiv och en anonym naturtrea säger att ”det här är det värsta som hänt mig på länge”. Det ryktas även att vissa elever tvingats åka till sjukhuset till följd av akut vätskebrist.

Orsaken till detta plötsliga utbrott av magsjuka är ännu okänd, men eftersom en så stor mängd elever blivit sjuka samtidigt är matförgiftning en trolig orsak. Det kan exempelvis tänkas röra sig om kontaminerade matleveranser till köket. En annan tänkbar orsak är en extra aggressiv variant av vinterkräksjukan. Är du rädd att du fått vinterkräksjukan? Följande symptom är vanliga vid sjukdomen enligt vårdguiden:

 

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Ont i magen
  • Feber
  • Huvudvärk
  • Muskelvärk

 

De som ännu inte insjuknat fruktar för sina liv och rykten säger att vissa stannat hemma från skolan av rädsla. I syfte att förhindra spridningen av den eventuella vinterkräksjukan på skolan kommer här några tips på hur ni skyddar er:

 

  • Undvik direktkontakt med andra personer på skolan
  • Tvätta händerna noga efter toalettbesök och innan du äter, handsprit dödar inte viruset
  • Ta dig inte i ansiktet efter att du rört vid dörrhandtag och dylikt. Tvätta händerna först!

 

Slutligen vill vi uppmana alla er som blivit sjuka att inte komma tillbaka till skolan så fort det börjat kännas bättre. Stanna hemma ett eller två dygn efter att ni slutat uppvisa symptom på sjukdomen eftersom ni annars riskerar att ännu bära på smittan. Krya på er!

 


Ylva Palmgren

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *