Clickbait / Krönikor / Okategoriserade

Varför Lucia är den mest värda dagen på året

Det är mycket möjligt att få personer uppskattar Lucia lika mycket som undertecknad, men undertecknad tror ändå i bästa mansplaining-anda att nästan alla kan hålla med om att den 13 december är en alldeles utmärkt trevlig dag. 

Det optimala luciafirandet börjar förstås långt före den 13 december med aggressivt lobbande om könsroller i luciatågen till alla småbarnsföräldrar i ens närhet. Resultatet kanske uteblir men ärligt, vem tackar nej till lite dålig stämning så här i decembertider? Efter detta blir det desto roligare när årets lucia-kränkthet tar över just din favoritmedia och en kan få sig ett gott skratt samt lite ångest över hur charmigt iq-befriade stora delar av internet är.

Sedan är dagen en så länge väntat på äntligen här! Visserligen ohederligt tidigt på morgonen, men vad gör det egentligen när det finns så många fantastiska saker som ska upplevas? Det allra bästa sättet att börja luciadagen på är givetvis att söka upp valfritt dagis, slå sig ner på golvet i samlingsrummet och invänta det något falsksjungande men ack så söta luciatåget utrustat med nappar och plastiga batteriljus. För den som känner att dagis kanske inte är hens grej längre rekommenderas tv-lucia tillsammans med en mikrad lussebulle och lite varm chokladoatly vid den relativt lindriga tiden 07:45. Fika till frukost? Ja tack.

Men att titta på sjungande, ljusbärande individer i vita klänningar det enda som gör lucia till den bästa dagen på året? Självklart inte! Vi kan börja med att diskutera att det plötsligt är socialt acceptabelt att ha glitter i håret en tisdagsförmiddag och vad blir inte bättre med glitter? Eftersom det i det konsumistiska samhället är svårt att köpa mindre än fem meter glitter kan en ju dessutom solidariskt dela med sig till människorna en möter under dagen (tips: mrs frankl, stålis, robban, din lokala busschaffis mfl.) eller pynta sitt skåp med resterna.

Vidare blir även strump-living för en dag något som inte skrattas åt av icke-globalare, alla vet att det enda sättet att lusse-smyga korrekt är att tassa omkring i strumplästen. Tipp tapp. Att lucia skapar stor spänning i vardagen ska vi inte heller glömma bort. Vilken annan dag om året är så många människor så oförsiktiga i närheten av så mycket eld? Undertecknad kan vittna om att hon redan i  söndags såg långhåriga barn vandra omkring med tända ljus i händerna och att det var väldigt spännande.

Sist och viktigast av allt är det bara rimligt att se och använda lucia som en andra kvinnodag. En högtid där vi socialt och andligt upphöjer en kick-ass brud istället för att lalla om snubben jesus eller dansa runt en jättekuk, det är något värt att uppmärksamma! Med detta sagt, njut nu av dagen och låt lucia & co vara ditt ljus i patriarkatet, det smutsiga snöslasket och den 18 timmar långa natten.

 


Vera Bökman

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vinterlistan

12 december, 2016