Nyhet

Globala gymnasiet strejkar för Jagaa

Vi har innan rapporterat om samtrean Jagaa Itgelt och hur han hotas av utvisning och deportation från Sverige. Idag, mellan 10:10 och 11:30 gick eleverna på Globala gymnasiet ut i skolstrejk för att visa sin sympati för hans fall.

Strejken inleddes med skanderande av kampramsor som blev högre och högre med tiden. Stora banderoller fladdrade i vinden, med texter som “låt Jagaa stanna” och “mitt land = ditt land”. På skolgården samlades eleverna i en ring runt uteborden som fungerade som provisorisk scen. Inspirerande tal hölls och naturtrean Ebba Bergkvist gjorde ett fantastiskt musikframträdande, trots visst teknikstrul. Stämningen var god och hoppfull, om än allvarlig, för trots allt gällde strejken en persons liv.

Som Maya sa: ”Vi bryr oss inte om vi får F detta handlar om en personens liv”

I folkmassorna på skolgården smög journalister runt och filmade och intervjuade. Lärare och de tillförordnade rektorerna syntes också till på skolgården bland de omkring 600 elever som lämnat sina lektioner för att strejka i solidaritet med Jagaa. Även på Rytmus och Kulturama hölls strejker för Jagaa där det sammanlagt var runt 500 personer.
Strejken avslutades med ett tal från Jagaa med vännen Vidar och utryckte sitt sin tacksamhet till alla som kommit på strejken “jag kan inte beskriva känslan av det här” sa Jagaa i sitt tal. Därefter tågade de strejkande ut på Hornsgatan i ett improviserat demonstrationståg. “Kampen fortsätter, låt Jagaa stanna” ekade på gatorna och mötes med blickar. Ikväll hålls en demonstration på medborgarplatsen som är öppen för alla.


A-J Turtiainen

Författare

theghostbuh@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Låt Jagaa stanna!

25 januari, 2017

Ensamkommande är inte ensamma

27 februari, 2017