Clickbait / intervju / Nyhet

Hotet mot globalt perspektiv

Till hösten 2017 hotas Globalt perspektiv att bli underbemannat. Detta på grund av att en majoritet av redaktions medlemmarna ska ta studenten.  För att försöka möta problemet med öppna armar så svarar en redaktionsmedlem, Moa, på några frågor för att ge en inblick i hur det kan vara att vara med i Globalt perspektivs redaktion.

Globalt perspektiv är inte bara en skoltidning som publicerar lättsamma och roliga artiklar, memes och enkäter. Globalt perspektiv består en grupp elever som sitter och fnular på vad som skulle kunna vara kul att läsa som globalare och då med en koncentrationsförmåga med cirka 60 sekunder.

 

Hur och när gick du med i globalt perspektivs redaktion?

Jag började hösten 2016 som en nyfiken och nervös 2:a. Jag fegade nämligen ur i ettan och vågade inte gå på något skoltidningsmöte, (även fast de är öppna för alla). Jag hade ångest över det hela skolåret och bestämde mig för att gå dit på uppstartsmötet i höstas och ge det en chans. Det kom dit en hel del människor faktiskt men de som stannade kvar är en annan sak. Varför folk inte kom på fler möten undrar jag fortfarande. Varför dissade majoriteten efter ett/två möten utan att ens få chansen att uppleva feelingen med att vara med i skoltidningen?

 

Vad är du för typ av medlem?

Jag går just nu på estet i tvåan och gick med för jag ville arbeta grafiskt. Grafisk design och sånt tycker jag är jätteroligt. När jag började komma på mötena så frågade de praktiskt taget,  “Vad tycker du är kul att göra och vad skulle du kunna tänka dig att göra?”.  Sen dess har jag gjort praktiskt taget bara grafiska saker såsom affischer och layouten till tidningen. Även skrivit några saker som jag tycker är intressant och så, men egentligen är jag inte så förtjust i att skriva.

 

Var skoltidningen som du förväntade dig?

Nej. Globalt perspektiv är inte särskilt professionella eller allvarsamma som namnet hintar på. De som ligger bakom tidningen är helt enkelt en grupp engagerade och roliga människor. Vissa skriver, vissa bara är där och gör “saker”. Att jag fick mina fördomar spräckta är en underdrift. Jag kom in ganska snabbt och fick mycket ansvar på grund av mitt engagemang i tidningen.

 

Trodde du att det skulle finnas fika på varje möte?

Nej, hade inte aning om att folk kunde vara så fikaberoende som Globalt perspektiv. Garanteras nästan att det finns kladdkaka på vartannat möte, så det är ju en bonus såklart.

 

Vad gör man ens på mötena?

För det mesta så är vi någonstans i processen med att försöka följa vår mötesdagordning. Lite som om man hade elevråd, fast med mycket mer skratt, kaksmulor, skvaller och sidospår från dagordningen om andra ämnen. Vi är nästan alltid i processen av av att skapa ett nytt tidningsnummer men det är även en tid för att ses och umgås.

 

Måste man gå på alla möten för att engagera sig?

Nej men personligen går jag på de flesta mötena, med det är mest för jag tycker det är trevligt att sitta och diskutera och arbeta tillsammans i grupp.  Ibland så har vi inte möten på grund av olika anledningar, att många människor är sjuka, har examination eller allmänt upptagna. Men det är inte så ofta, så vi har nästan alltid ett möte varje vecka i 305.  

Det brukar ibland komma in artiklar och dylikt till oss anonymt eller från mail så folk är ju engagerade på andra sätt. Eftersom jag går estet så brukar det alltid vara någon jag känner som är sugen på att göra någon illustration eller dylikt. Så jag bjuder ofta in människor att engagera sig rent generellt. Många tror att man måste komma på varje möte, men är verkligen inte så. Vissa av redaktionsmedlemmarna just nu kommer bara då och då, för de tycker om att arbeta enskilt och hemifrån.

 

Vad önskar du om globalt perspektivs framtid?

Att redaktionen kan få nya medlemmar, det blir så mycket roligare när nya människor träder in i bilden och gör tidningen lite bättre. Tror det är fler än jag som vill att nya människor ska ta plats i redaktionen. Jag hoppas också att tidningsredaktionen kommer behålla sin härliga feeling av gemenskap och wannabe professionalism. Skulle vara skitkul om folk med mycket åsikter eller som gillar att rita, skriva eller designa vill joina. Det blir ju så mycket bättre om man kan få in saker från olika människor från skolan, så det blir mångfald i redaktionen. Jag kan bara hoppas att människor uppskattar tidningen och att de som känner sig taggade, hjälper så att vi kan fortsätta sträva framåt och skapa media så bra som möjligt.

 

Kommer du fortsätta vara med nästa år?

Jag kommer personligen fortsätta i tidningen nu inför hösten 2017 och jag kommer verkligen försöka vara så aktiv och förbättra tidningen så mycket som möjligt. Jag går ju i 3:an då så får väl se till att planera min tid så bra som möjligt. Redaktionsmöterna har blivit typ det bästa på hela veckan oavsätt om jag har skitmycket att göra. Onsdagar är heligt för mig. Så kommer definitivt hänga på!

Författare

theghostbuh@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *