Best of / Clickbait

Guide till klimatrollspelet

Jag minns alla genomgångar som varade i evigheter, och föreläsningarna i Aulan som gick ännu långsammare. Mest minns jag dock stressen av att förväntas lösa alla Samoas översvämningsproblem på två dagar… Efter höstlovet påbörjar alla tvåor det traditionella projektet Klimatrollspelet. Det kommer förmodligen vara det mest utmanande projektet du utför. Här delar en tidigare deltagare med sig av erfarenhet, fakta och tips så att du överlever projektet.

 

1. Läs inte allt material
Kanske beror det på vilka lärare du har, men förmodligen kommer du få läsmaterial tillräckligt för att tapetsera idrottshallen. Sortera ut det relevanta, annars kommer din hjärna bli mos av all läsning. Tiden du får över kan du spendera genom att putsa dina finaste klackskor, för det kommer gälla viss klädkod under rollspelet.

 

2. Gå in i rollen

Det blir roligare om du överdriver rollen, både för dig och andra. Finns massor av tips för att improvisera, gå in i karaktär och helt enkelt släppa ut din inre DiCaprio! Kolla kanske nätet eller någon finurlig biblioteksbok? Ett riktigt bra klimatrollspel är det du kan skratta åt efteråt, för det lättar känslan av hjälplöshet av att jorden är i fara.

 

3. Ta det inte personligt

Får du oturen att representera något rikt land som egentligen är mest ansvariga för klimatkrisen men inte vill erkänna det? Jag erbjuder dig en tröstande kram. Din grupp kommer bli hatad av alla utvecklingsländer och aulan kommer vibrera av applåder när ni röstas ner. Det kommer kanske kännas tufft, och därför är det viktigt att komma ihåg detta: du representerar ett land som du inte har valt själv, så det är inte du som författat vad de står för!

 

4. Du kommer inte vara den enda som gråter
Okej alla gråter inte, jag menar inte att skrämma någon. Det är dock viktigt att veta att du inte är den enda. MÅNGA bryter ihop på plats, springer snyftande ut ur aulan eller grinar ensam till en Håkan-låt samma kväll. Och du, DET ÄR HELT OKEJ!! “Vad har vi annars tårar till?” som Bamse en gång sa.

5. Ärade delegat…
Redan i början av projektet lär ni er att tilltala varandra med “ärade delegat”, “ärade ordförande” osv, eftersom det tydligen är så de gör i verkligheten. Vill bara förvarna om att detta inte försvinner så lätt. Även långt efter Klimatrollspelen så kommer folk tilltala varandra med dessa snofsiga titlar istället för förnamn. Vissa människor kommer du inte ens kunna namnet på, bara vilket land de representerade. Det är smått irriterande, speciellt med de som fortsätter dra internskämt alldeles för länge, men ack så oundvikligt!

 

6. Känslan efteråt
Ni har spenderat veckor, kanske månader, av att plugga in hur dåligt jorden mår. Snart är ni klara med denna klimaträddarlek, men inte slutar världen vara kaotisk för det. Det tror jag alla är väl medvetna om och jag vet att det kan vara ganska jobbigt att bära på den kunskapen. Det finns risk att ni alla planerar att bli fältbiologer och rawfoodveganer efteråt, och därför vill jag uppmana varenda tvåa att inte låta ångesten äta upp er! Du kan inte göra allt, det är skitbra att vara snäll mot miljön osv, men slappna av. Det är okej att inte hjälpa allt och alla konstant, även fast planeten tellus är i grov fara. Stress och press räddar inte vår älskade planet!

 

Fanny Ahlgren

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *