Mat / Tips

Hur du VERKLIGEN fixar saftiga lussebullar

(detta är en förbättring av en artikel som publicerade i vår egna julkalender förra året)

Jag vet att du förlitar dig på kesella, kvarg eller creme fraiche för att göra saffransbullarna saftiga. Tyvärr stämmer inte detta utan är förmodligen bara simpel Arla-propaganda med enda syftet att öka försäljningen. Men inte är julen förstörd för det! Globalt Perspektiv levererar en exklusiv guide till hur du trollar fram de saftigaste av lussekatter som dina smaklökar någonsin avnjutit. Tipsen är lika enkla som en burk kvarg, men bättre. Från oss alla till er alla! 


Undvik torra ingredienser
Torra ingredienser betyder torra bullar! Använd till exempel vit sirap istället för socker och blötlagda russin istället för torra. Till och med saffranet kan du göra till en icke-torr ingrediens. Bara blanda det med två teskedar konjak, rom eller annan starksprit (vodka rekommenderas inte, blä) med lika mycket socker minst ett dygn innan det tillsätts i degen. Ett år funkar också eftersom både socker och alkohol är konserverande. Detta gör även smaken mycket kraftigare!


Blötlägg russinen över natten
Russin är enorma saftighetstjuvar fastän de ser oskyldiga ut. Torkad frukt av alla olika slag tenderar att dra till sig fuktighet. Russin i en bulldeg resulterar i inget annat än ökentorra brödklumpar. Blötlägg dem i vatten över natten så är julbaket räddat! Btw, det SKA vara russin i lussekatter. Våga inte påstå något annat.

 

Rumsvarma ingredienser
Då knådas degen lättare och innehållet blandar sig på helt fantastiskt sätt! Ha tålamod, ett paket sojadryck blir inte dåligt av att stå i rumstemperatur i 24 timmar. Så var inte rädd för att plocka fram alla ingredienser kvällen innan du tänker baka, samtidigt som du lägger russinen i blöt och förbereder saffransmixen!


Banan
Dessa gyllene skapelser är kända för att göra alla sorters bakverk mer saftiga, plus att dem är fenomenala bindemedel! Observera dock att eventuell banansmak kan uppstå, men vem har egentligen dött av det? Banan är supergott men bara ovanligt i bulldeg. Här på Globala bryter vi normer 😉

 

Skribent: Fanny Ahlgren

 

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyårsdikter

27 december, 2017