Veckans observation

Veckans observation: Trapphusets möjligheter

På väg upp från matsalen för ungefär en månad sedan fick jag syn på något mycket märkligt. En liten grupp äventyrslystna samtreor höll på med någonting borta vid trappan mellan labbsalen och skohallen. Två av dem hade klämt sig in i det trånga utrymmet mellan trappan och väggen, medan en tredje försökte få upp dem till avsatsen genom att dra i armarna. Så vitt jag förstod och kunde se fungerade planen inte något vidare (“Har de glömt att de har bröst?”, anmärkte en skeptisk förbipasserande), men jag ställde mig ändå frågan: Skulle man kunna använda den där platsen på något sätt?

 

Ställer man sig högst upp på fjärde våningen kan man se att utrymmet bildar som ett schakt genom hela trapphuset. Samtreornas experiment har väl bevisat att just elever är lite för stora för att kunna transporteras där, men kanske skulle mindre saker gå att skicka mellan våningarna? Jag testade för ett tag sedan tillsammans med några vänner att kasta ner hopknycklade pappersbitar från fyran till bottenvåningen, och det gick faktiskt att uppnå en viss precision om man knölade till dem på rätt sätt – tunga i ena änden skulle de vara, och med styrfenor. Att skicka lappar mellan våningarna skulle absolut gå att göra, om det sattes upp lådor på olika ställen på räcket på alla avsatser, som den med gott sikte kunde pricka uppifrån. Samtidigt känns det väl inte särskilt relevant med ett så klumpigt sätt att kommunicera, i dessa tider av sociala medier och massmailsenkäter. Varför göra sig besväret att skriva en lapp, när det går dubbelt så fort att skriva ett SMS där man dessutom kan missbruka emojis? Nej, för att utrymmet verkligen ska komma till användning krävs någonting mer spektakulärt.

 

Jag skulle därför härmed vilja uppmana Globalas naturare att undersöka möjligheten att rigga en lyftanordning för en korg. Tänk bara! Det skulle vara slut med släpandet av tunga vinterkängor och väskor upp för trapporna, slut med att tappa sina kaffekoppar i trapphuset! Kaféet skulle, mot en liten extra avgift, kunna skicka upp fika till dem som pluggar vid borden högst upp i trapphuset. Förmodligen skulle väl någon stackare behöva sitta och veva för att hålla igång maskineriet, men det kunde ju få bli en alternativ aktivitet på idrottslektionerna. Ja, med fysik 1, matte 4, en gnutta optimism och lite kompromisser med vaktmästeriet kanske de lättaste av oss samtreor rentav kunde förverkliga våra drömmar om att bli hissade genom trapphuset? Ner kommer man alltid…

Ivan Annell

Författare

theghostbuh@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

När tvåorna har klimat

14 december, 2017