Mello och Eurovision

Första intrycket av Melodifestivalen 2018: Deltävling 1

Lördagen den 3 februari är det dags igen, den första deltävlingen av ”Melodifestivalen”. Ännu ett tecken på att våren (snart) är här! Dock släpptes en minut av varje låt på SVT Play redan i torsdags. Globalt Perspektivs skribent Marvin Gilbert Hallström valde att recensera bidragen – utifrån intryck av dessa klipp.

 

Sigrid Bernson “Patrick Swayze”: Det första intrycket jag får av detta bidrag är att jag kanske som att jag hört den förut. Från radion, på en pizzeria i Bollnäs, närmare bestämt för… 3 år sedan. Nej, jag bara skojar, men det jag vill ha sagt är att låten är en sådan som går in genom ena örat och ut genom det andra, i alla fall för mig.

via GIPHY

John Lundvik “My turn”: Första gången jag hör låten ger den inte något avtryck alls. Därför sätter jag på klippet en gång till. Därefter märker jag likheten med Bulgariens eurovisionbidrag från förra året, “Beutiful Mess”. Därefter måste jag lyssna på den en gång till. Den tredje gången fick jag ändå något bättre intryck, särskilt av hur hans både raspiga och mjuka röst passar till låten. Det finns en ytterligare växarpotential, men jag tror inte att det funkar i denna deltävling med detta startnummer, tyvärr.

via GIPHY

Renaida “All the feels”: Om du hört Renaida i Idol och försöker gissa dig fram till hur hennes låt skulle låta, har du med största sannolikhet gissat rätt. Ett bra val att sätta denna upptempo-låt efter John Lundviks ballad, men likt de två tidigare nämnda, ger låten inte ett starkt avtryck första gången jag lyssnar.

via GIPHY

Edward Blom “Livet på en pinne”: Innan jag själv lyssnade på låten bad jag en klasskompis att sätta på sig mina lurar och lyssna på Edward Bloms låt. Det första han yttrade sig efter att ha hört smakprovet: “Gubben kan inte sjunga”. När jag själv hör låten måste jag stämma in i det min kompis sade, men tänker också att det börjar, lite oväntat för att vara Edward Blom, som en disneyballad, men när refrängen börjar närma sig tänker jag spontant: “Precis det jag väntade mig av Edward Blom, fast med inslag av olika soundtracks från disneyfilmen “Djungelboken” – nu är mellon igång”. Även där ett riktigt bra val av startnummer, där de tre tidigare låtarna gett intrycket av att vara något strömlinjeformade. Hans nummer må vara oseriöst, men låten ger i alla fall ett starkare avtryck – den både hörs, syns, doftar och smakar. 

via GIPHY

Kikki Danielsson “Osby Tennesee”: Med tanke på den nu populära biofilmsgengren; Biografier av 80-talskändisar, med både “Borg” och “Ted – För kärlekens skull”, skulle jag vilja höra denna låt i Kikkis självbiografiska film istället för mellon, men för variationens skull är det kanske bra att denna låt också är med och deltar

via GIPHY

Kamferdrops “Solen lever kvar hos dig”: “En av årets sommarhits”, är den första tanken som dyker upp när jag lyssnar på låten. Saxofonsolot sätter också en sommarprägel på låten, och kan följa den väg Moldavien tog i Eurovision förra året och bli nästa “Epic Sax Guy”.

via GIPHY

Benjamin Ingrosso “Dance you off”: En låt som passar bra som uppföljare till “Good Lovin’”, helt enkelt. Den är liknande musikmässigt, men det märks också på låten att Benjamin Ingrosso växt som artist under året som gått, han är ännu mer säker på det han gör än när han deltog förra året, och har ett snyggt dansnummer till det också.

via GIPHY

Min tippning om hur det (kanske) går på lördag:

 

Final:

Benjamin Ingrosso “Dance you off”

Kamferdrops “Solen lever kvar hos dig”

 

Andra chansen:

Edward Blom “Livet på en pinne”

Renaida “All the feels”

 

Åker ut:

  1. John Lundvik
  2. Sigrid Bernson
  3. Kikki Danielsson

 

Min tillfälliga topp 7(Efter att ha lyssnat på låtarna några gånger till):

  1. Kamferdrops
  2. Benjamin Ingrosso
  3. John Lundvik
  4. Renaida
  5. Edward Blom
  6. Kikki Danielsson
  7. Sigrid Bernson

Du kan själv lyssna på smakprov från låtarna som tävlar på lördag här: https://www.svtplay.se/video/16857502/melodifestivalen-2018-lyssna-pa-latarna/melodifestivalen-2018-lyssna-pa-latarna

Marvin Gilbert Hallström

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *