Okategoriserade

Melodifestivalen 2018: Finalen

I kväll ska Sverige välja sin representant till Eurovision, och efter alla 4 deltävlingar och en andra chans(för 8 bidrag) är det 12 bidrag kvar. De som tävlar om vinsten på lördag är(Idag har jag gjort ett selektivt urval kring vilka jag ska kommentera, resten kan en se mina kommentarer om i tidigare artiklar, eftersom jag står fast vid dessa åsikter):

1. ”Everyday” Mendez

2. ”All the feels” Renaida

3. ”A bitter lullaby” Martin Almgren

4. ”My Turn” John Lundvik

Inför första deltävlingen trodde jag inte att han ens skulle gå vidare till andra chansen. Men efter att ha sett hur bra han är på att kontrollera sin röst har jag ändrat mig, och tippar nu att han vinner tävlingen.

via GIPHY

5. ”Party Voice” Jessica Andersson

Efter att ha sett på deltävlingen insåg jag också denna inte bara har element av Rix-FM. Den kan även tilltala 80-talsnostalgiker, inklusive huvudkaraktären i Daniel Norbergs parodi på 80-talsnostalgikerna i mello-publiken. Det enda som saknas på nostalgitrippen är en tonartshöjning i slutet.

6. ”Last Breath” Liamoo

När den deltog i deltävlingen var den en säker finalist enligt mig, eftersom resten av låtarna var dåliga. Detta betyder dock inte att ”Last Breath” var den minst dåliga i startfältet. Liamoos egna sångstil gör att jag fortfarande gillar ”Last Breath” även i förhållande till de andra finallåtarna.

7. ”Shuffla” Samir & Viktor

Det mesta i låten är från Samir & Viktors återvinningscentral där en kan hitta deras gamla mellolåtar, lite nytt i form av ”na na na”, en saxofonist och en musical.ly-dansare på en skärm i bakgrunden.

via GIPHY

8. ”For You” Mariette

9. ”Every Single Day” Felix Sandman

10. ”In My Cabana” Margaret

11. ”Dance You Off” Benjamin Ingrosso

Snyggaste scennumret i hela festivalen! Låten kanske inte är lika intressant, men han är i alla fall bra på att sjunga den.

12. ”Fuldans” Rolandz

Denna kanske hade passat bättre i en parodifilm på melodifestivalen av Robert Gustafsson, eller som en mellanakt i melodifestivalen, men nu är han med och tävlar i den riktiga finalen. Jaja…

Min topp 12:

 1. Liamoo
 2. John Lundvik
 3. Mariette
 4. Benjamin Ingrosso
 5. Jessica Andersson
 6. Felix Sandman
 7. Margaret
 8. Mendez
 9. Martin Almgren
 10. Renaida
 11. Rolandz
 12. Samir & Viktor

Men Liamoo och John Lundvik är ungefär lika bra, jag vet inte vilken av dem jag helst vill ska vinna.

Min tippning:

 1. John Lundvik
 2. Benjamin Ingrosso
 3. Felix Sandman
 4. Jessica Andersson
 5. Mariette
 6. Samir & Viktor
 7. Liamoo
 8. Mendéz
 9. Martin Almgren
 10. Rolandz
 11. Margaret
 12. Renaida

Men efter att ha sett nästan alla deltävlingar så måste jag säga att årets melodifestival hade väldigt många bidrag som mest kändes som utfyllnad, och en del av de gick vidare istället för bidrag som stack ut mer. Att Loreen inte gick vidare förra året är fullt förståeligt, för även om jag hade den bland mina favoriter, så insåg jag att den hos vissa krävde (många) fler lyssningar. Men att båda mina favoriter i år, Kamferdrops och Dotter, kom 6:a förstår jag fortfarande inte riktigt helt, Kamferdrops bidrag och scennummer var trippy, och det såg verkligen episkt(hehe, kanske refererat för mycket till Epic Sax Guy) ut när det sprutade ut pyro från saxofonen. Dotters bidrag var också annorlunda och intressant, och passade utmärkt till hennes röst. Likt Hanna Fahl(https://www.dn.se/kultur-noje/hanna-fahl-svt-dodar-sitt-eget-nojesflaggskepp-och-det-ar-appens-fel/), så misstänker jag att det till stor del beror på appens utformning, där man kan rösta 5 gånger per bidrag, samt att appen även i framtiden kan leda till ännu sämre tittarsiffror och färre röstningssiffror(Mellan deltävling 1 och deltävling 4 tappade melodifestivalen 445 000 tittare och 1 750 702 i röstningssiffror). Eventuella åtgärder kan antingen vara att slopa appen helt eller att ge ett mindre antal röster i appen, exempelvis 3-10 röster i appen per deltävling som är fria att fördela bland bidragen.

Men hur är bidragen i Eurovision i maj, där melodifestivalvinnaren kommer tävla sedan? Efter att ha lyssnat på bitar av alla bidrag (Som hittills valts), så verkar startfältet avsevärt mer varierat än melodifestivalens. Två bidrag som en kan hålla ett extra öga på i maj är Estlands bidrag, som i år är favorittippade med sin opera på italienska, och Frankrikes bidrag, som handlar om att vara på flykt över Medelhavet.

Men vem(eller vilka om nu Rolandz vinner) ska tävla mot dessa bidrag i maj? Kommer appens eller kanske hela festivalens framtid ställas på sin spets om ”fel” låt vinner? Vilka är ens ”rätt” och ”fel” låtar bland de som kan vinna? Allt detta och mycket mer kommer vi (förhoppningsvis) få svar om i finalen av melodifestivalen i kväll.

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *