Okategoriserade

Sanningen om stölderna på skolan

Det går mycket prat och rykten i skolan angående incidenterna i veckan, och många har nog läst de täta inläggen i diskussionsforumet. Globalt perspektiv har pratat med rektor Sofie och rett ut alla era frågor angående stölderna.

I tisdags eftermiddag försvann en dator när en elev lämnade klassrummet för ett snabbt toabesök. Vid lunchtid på torsdagen lämnades tre datorer i ett olåst klassrum när ägarna gick på lunch. Ett flertal andra elever såg två okända personer i gymnasieålder som stod och tittade in i olika klassrum. En jacka hittades slängd i en soptunna i skolan, enligt vittnen låg den inne på toaletten soptunna, – en jacka som tidigare på dagen varit inlåst i ett skåp. En klasskamrat till skribenterna av denna artikel stod i dörröppningen till vårt klassrum och sa till läraren: “Eh… Det står två personer som ser ut att försöka bryta upp ett skåp… jag vill inte gå fram till dem…” Läraren gick direkt ut från klassrummet och kom tillbaka efter en liten stund. Vad som hände ute i korridoren vet vi inte.

När en får en dator tilldelad till sig så skriver en på ett kontrakt. Detta kontrakt gör en ansvarig för dess säkerhet, särskilt om du har låneavtal 2; där du har extra stort ansvar och har rätt att ta hem datorn efter skoltid, och inte behöver låsa in den hos Thomas i receptionen. På skolans elevinfohäfte på hemsidan finns mer information angående försäkring av lånedatorn: “…Vår erfarenhet efter att ha använt denna försäkring i flera läsår är att kraven på aktsamhet är högt ställda. Vi vill redan nu påpeka att för stöld av datorn gäller försäkringen endast om det handlar om inbrott eller rån, försäkringen täcker inte stöld pga. oaktsamhet som t ex att man inte har datorn under uppsikt.”

Rektor Sofie menar dock att fallen med de stulna datorerna med största sannolikhet inte resulterar i en bötessumma för de utsatta. Stölden anses inte vila på deras axlar – skolan inte är en offentlig plats och därför ska obehörgíga helt enkelt inte komma in. Hon har god kontakt med både polisen och de utsatta. När vi nämner ryktena om att hon har funnit vilka som begått brotten så blir hon förvånad, de har inte fått annat än misstankar om vilka som är skyldiga. Vi vet inte vilka det är, men det har funnits personer som sägs kan ha sett vilka det var.

Rektorerna skriver på Fronter under fredagseftermiddagen: “Tack vare många uppmärksamma elever har vi med hjälp av den information vi fått, kunnat konstatera att de skyldiga inte är elever på skolan, utan två eller tre obehöriga unga vuxna som vistats i skolan under tisdagen och igår. Samtliga ärenden är hanterade och polisanmälda – vidare har samtal med berörda individer och vittnen skett. Södermalmspolisen har informerats om stölderna och vi kommer att, förutom elevernas egna anmälningar, att polisanmäla händelserna som olaga intrång/stöld senare idag”. Alltså har polisanmälningar av stölderna skett, och gärningspersonerna var INTE elever på skolan. Sofie var tydlig med att stölder och inbrott i skolan är inte vanligt och att elever har egentligen ingen anledning att vara orolig.
“Alla på skolan ska känna sig trygga på sin arbetsplats” avslutar Sofie, “Vi vill att ska känna sig trygga och det finns ingen anledning att vara orolig”.

 

Rektorns tips: hur vi avslöjar eventuella datortjuvar

  • Leta efter signum! Till exempel kolla om personen har uteskor på sig. Alla som går på Globala vet ju att vi tar av oss skorna eller har inneskor på oss (okej, NÄSTAN alla…)
  • Fråga vänligt om personen går på skolan. Om inte, be den anmäla sig i receptionen eller direkt till rektorerna, som har ansvar för alla som befinner sig i skolan ifall den till exempel måste utrymmas.
  • Har du sett någon som du inte känner igen och som ger dig en lätt misstänksam känsla? Prata med en vuxen direkt! Detta är ännu en anledning till varför lärarrummen är placerade i alla skolkorridorer!

 


 

Moa Ejelöv, Fanny Ahlgren & Saga Håkansson

 

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *