Okategoriserade

“Mer sallad till folket” – en intervju med Salladskulten (f.d. Salladsklubben)

För någon vecka sedan började mystiska och surrealistiska affischer dyka upp längs Globala Gymnasiets väggar, alla signerade med namnet Salladsklubben. Genast spreds förvirringen. Var kommer de ifrån? Vilka är de? Varför har vi förtjänat detta? Självklart bestämde sig Globalt Perspektivs redaktion för att leta upp de skyldiga för att ta reda på mer. Här kommer den, en intervju exklusivare än den med Jack Werner från 2014, intervjun med Salladskultens grundare. Observera att de själva har bett om att få vara anonyma i artikeln, de menar att folk får komma till uppstartsmötet om de vill veta vilka de är. De uppmuntrar dock alla att följa salladskulten på instagram för bra salladsmemes och annan reklam.

 

Har ni över huvud taget något syfte? Ja, att föra folk tillsammans med en gemensam aktivitet. Vi vill få alla att uppskatta den fantastiska grönsaken sallad.

Har detta över huvud taget något att göra med sallad eller funkar salladshuvudet snarare som  en symbolik? Nej ingen symbolik, det handlar om en tävling! Vi fick idén från en bild på nätet. Alla deltagare tävlar om att äta varsitt salladshuvud snabbast, och den blir Salldssensei. “Vi tänker skaffa fetaste publiken och boka aulan. Skaffa dit, pressen, SVT, TV4, alla ska vara där”

Vad får en ut av att bli salladssenpei? Vad händer liksom när en har vunnit? “Alltså, man har käkat ett helt salldshuvud. Det ska upp på CV:t.”

På vilket sätt är vi en kult? Videon säger allt (se den på instagramkontot).

Hur började det? Vi började säga salladsklubben randomly i höstas typ. Vi hade läst om att någon gjort detta någonstans i världen och blev inspirerade. ”Det gick från en korkad idé till en rebellisk rörelse med syftet att sprida ett meddelande som inte existerar.” – vi vet inte vad vi ska göra riktigt eller vad vi gör eller när, bara för att skapa en allmän känsla av förvirring, suspense och mystik. salladsklubben är ett manifest till randomness, det är ganska existentialistiskt eftersom vår konst bara är nonsens.

Vilken existentiell teori lutar ni mot? Surrealistisk existentialism, det väcker mycket känslor av oförstånd – lite alien över det hela, ”man tittar på det och tänker ´jag förstår inte det här´ men det väcker massa känslor”.

Ni har alltså nu i stunden officiellt bytt namn från Salladsklubben till Salladskulten, tror ni inte att det namnet kommer avskräcka folk? Nej nej nej, man blir ju intresserad. Särskilt om vi säger att det här kanske är den enda tävlingen nånsin, eller för det här året, då vill ju folk komma. Once in a lifetime experience. Missar man det så missar man det, för alltid möjligtvis. “Jag tror att alla har ett djupt behov av att tillhöra en kult. Jag tror vi sticker ut lite också. Alla föreningar jobbar på att inte framstå som en kult, men vi är en kult och står för det”. (citerat från kultmedlemmar)

Hur finansierar ni föreningen, salladshuvuden osv? Vi mobbar elevkåren. Där blev det en grej, vi frågade dem om vi kan få pengar för det och de sa okej så nu måste vi genomföra det. Vi kommer få pengar från dem. “Jag är lite inne på att faktiskt göra en riktig förening av det… liksom mer än bara en tävling”. “Om vi blir varmt välkomna så kör vi på” – vi vill att det blir en tradition på Globala även efter att vi slutat. En medlem funderar “det är ett monument till veganism när man tänker på det”

Varför just sallad? “En sallad är betydligt större och mäktigare, högst upp på näringskedjan av grönsaker – störst och bäst”…“en morot är väldigt bräcklig, en sallad kan man ju inte bara bryta itu utan en kniv. Det är lite av en metafor nästan.” (citerat från kultmedlemmar)

Vilka borde gå med? Alla, farföräldrar, hela familjen, salladsätare. Icke-ätare av sallad är också välkomna för att inspireras, vara publik och/eller hitta en ny hobby.

Varifrån kom inspirationen till affischerna? De var inte menade som affischer från början. En av oss satt och var extremt uttråkad en dag och en annan valde att fixa till dem till affischer.

Fanny Ahlgren

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi är inte en sekt...

14 maj, 2018