Okategoriserade

Hur vi behåller Globala

Vi kan inte blunda för det längre. Föreningslivet är döende. Folk går in med skor. Trädgården är bortglömd. Globala Gymnasiets anda är helt klart hotad! Detta kräver omedelbara åtgärder. Här listar vi därför ett antal underbara saker med Globbe som vi måste hålla hårt i för att inte degenerera till en så kallad “vanlig skola” (*dramatisk musik*).1. Kafét
Lyckligtvis är vårt unika kafé en av få föreningar som överlevt med hyfsad marginal. Varför? För att varje enskild klass tilldelas ett gemensamt ansvar. Det är alltså enligt oss (läs: mig) det kamratliga samarbetet, känslan att försörja sina kamrater och mer eller mindre tvingas utföra sin plikt. Tack kaféstrelsen, tack medmänniskor! Allt för klasskampen?

Bildresultat för ghibli eating gif

 

2. (Arga) lappar
Jag upplever att en aldrig kan förutspå vad som poppar upp på väggarna i skolans korridorer. Vad sägs om uppmaningarna att städa efter sig som fanns en tid vid de rosa skåpen ovanför plan 4, bråket mellan naturtvåor och naturtreor under höstterminen 2016 eller den färgglada lappen med uppmaningen “keep smiling” som finns utanför personalrummet sedan må bra-veckan höstterminen 2015. Det är unikt. Det är gemenskap.
Bildresultat för post it gif

 

3. “Klotter”
Jag använder helst inte ordet klotter, jag tycker att ordet känns nedvärderande. Ofta är det handskriven poesi eller starka uppmanelser som dekorerar våra gråa väggar. En av mina personliga favoriter är “Kurt Cobain come save us” under handfatet på en av selfietoaletterna (är den kvar?). En annan är “välkommen till bajstoan” på väggen i toaletten under trapphuset längst bort (mot idrottsalen). Den texten följs av en lång och välkomnande beskrivning om varför den toan är bäst att bajsa i. ”Var dig själv” undertoalettpappershållaren på andra våningens första toalett är också vacker.
Relaterad bild

 

4. Projekten
Klimatrollspelet, Röda/Gröna linjen, Afrika, Glokalt, Minoritet… listan kan nästan göras oändlig. De flesta känner nog igen namnen på de allra flesta projekten. Det är så himla fint för det ger en känsla av enorm gemenskap. Jag vet att det låter cheesy men det är en fin känsla att, som en erfaren trea, stötta tvåorna igenom Klimatrollspelet. Man får en så härlig ångestfylld nostalgi! Se till att ingen av de gemensamma projekten försvinner i framtiden. De behövs.
Relaterad bild

 

5. Globalt Perspektiv
Även känd som den enda aktiva föreningen tillsammans med Scenarmén, kaféet och Elevkåren. Visste du att du inte behöver vara AKTIV i Globalt Perspektiv för att vara aktiv i Globalt Perspektiv? Du kan vara “aktiv” också, alltså “aktiv” med citationstecken. Vi tar emot dikter, debattartiklar, arga lappar, teckningar, sexnoveller, krönikor, beklaganden, roliga bilder… ALLT. Du behöver inte komma på ett enda möte! Skicka in grejer, vad som helst och när som helst. Vi kan inte säga det nog med gånger.
Bildresultat för newspaper harry potter gif

 

6. Vegetarisk mat
Om jag får lov att vara en sån där skitjobbig veganpolis… maten är faktiskt lakto- ovo-vegetarisk och inte vegetarisk, för den innehåller ibland mjölk och ägg. Sådär. Tack. Varsågod att himla med ögonen! I alla fall, vår skolmat är anledningen till varför det skrivs enorma förstasidan-artiklar om vår skola minst en gång per år, och finns det något mer njutbart än en härlig dos marknadsföring? Det är tydligen så väldans konstigt att inte servera kött i en gymnasieskola (??).
Bildresultat för vegan gif

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi är inte en sekt...

14 maj, 2018