Nyhet / Okategoriserade

Vi är inte en sekt…

Vi är inte en sekt…

Eller ja, det beror ju på förening. Alla föreningar som kommit och gått på Globala har varit unika, härliga och speciella, och i dessa har säkert ett par sekter dykt upp. Men något som de alla har gemensamt är att de skapar en bättre skoltid för skolans elever. De mest aktiva  föreningarna idag är Scenarmén, Globalt Perspektiv, Kompisgruppen och The Cursed Children . Men just nu kryper alla föreningar både i antal och medlemmar. Detta skapar dock bara nya möjligheter för dig att engagera dig!

 

Så varför gå med i en förening? Dem vanligaste svaren som brukar dyka upp på den frågan är att en får fler vänner utanför klassen, minnen för livet och att föreningarna gör skolan till en plats en vill gå till. På Scenarméns rep skrattas det alltid under skapandet av en egenskriven musikal och på Globalt Perspektiv kan en fika och få nya vänner och “möten” där det ofta kan bli mer skratt och kakor än saker gjorda. Där får en uttrycka alla sina åsikter om skolan,livet, intervjua en lärare eller bara skriva artiklar om det en känner för. Där finns alltid något som kan ställa upp och hjälpa varandra och mötes av förstående över allt plugg.

 

Föreningarna drivs av och för elever på skolan. Lärare och skolledning kontaktas bara när det handlar om material eller lokaler, de ska inte ha möjlighet att begränsa eller styra över vilka typer av föreningar det finns. Det är det som är magiska med skolföreningar, de är utformade av och för just elever.

 

Det gör att föreningslivet bara finns när det finns elever som vill driva och delta i föreningar. Ifall du är en av dem kan du gå med i en av de levande föreningarna genom att maila scenarmen.globalagymnasiet@gmail.com för Scenarmén, globaltperspektiv@globala.se för Globalt Perspektiv och Fanny Ahlgren för The Cursed Children, eller gå på ett av deras möten.

 

Iden om att det inte finns tid för att vara med i föreningar är påhittad, dock så kräver vissa ett hängivet engagemang, men oftas så är det inställningen till föreningar och vad en själv är villig att bidra med, som förhindra föreningarnas existens.

Globalt perspektiv har till exempel inte lika höga krav för engagemang, utan där kan en delta lite då och då och vara lyhörd vad som händer i gruppen. Scenearmén kräver kanske mer då träffar är mer regelbundna och det krävs att folk kommer på möten.  Det skiljer sig sinsemellan föreningar och gör att det finns ett större utbud för alla elever, vare sig det är någon som kan delta regelbundet lite 1-2 ggr i månaden, eller avsätta 1 timme eller två varje vecka. Om du inte hittar det du söker bland föreningslivet, så kan du själv också starta en förening.   

 

För att starta en förening behöver du fylla i Starta Förening formuläret eller maila globalaselevkar@globala.se. För att veta mer om hur det går till att starta en förening kontakta elevkåren.

Vill du starta en foto,film eller annan typ av media förening? Kontakta Ung media

Skribenter; Eli båvner lorentzi & Moa Ejelöv

Författare

theghostbuh@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *