Nyhet

Trump och Putins möte i Helsingfors

Med en prideflagga i väskan tog sig trogen redaktionsmedlem till centrala Helsingfors för att dokumentera stämningen under måndagen. Putin och Trumps inledde klockan 12 ett möte Finlands presidenthus. Minst 16 demonstrationer lovade ta plats i hela staden och redan kvällen innan placerade sig många aktivister framför Storkyrkan. Här är en sammansättning av äventyret som publicerades på Globalt Perspektivs instagramkonto.

Första uppdateringen, 13.03: Hettan i luften är total. Framför en av Helsingfors mest kända statyer står en grupp människor i medelåldern klädda som i The Handmaid’s Tale. De spelar låten Fuck You (med Lily Allen) på repeat och håller upp budskap som ”free pussy riot”, ”equal rights” och ”don’t let the bastards grind you down”. Bakom mig är väldigt många människor (inkl ett antal snutar) flockade kring den stora och kända Mannerheimvägen. Spända blickar är vända åt samma håll, där polisbilar och polishelikoptrar syns med jämna mellanrum. Trots min rädsla för alla möjliga sorters auktoriteter frågar jag en av snutarna, på engelska, vad som pågår. De förstår inte vad jag menar utan fortsätter stå bredbent med händerna i fickorna och glo med sina små grin på plats. Får ändå fram att Putin och Trump kommer att åka på denna väg nåt tag men ingen vet när. Min plan nu är att hålla till här i området, fortsätta lyssna på min ljudbok och uppdatera igen så fort minsta ovanlighet inträffar.

Andra uppdateringen, 13.56: Sofiegatan framför välbesökta saluhallen och, den nu avstängda, marknaden är knökfull med människor som vid ljudet av bilar lyfter sina flaggor och mobilkameror hoppfullt. Vi står tiotals meter från presidentens hus under den molnfria himlen. Efter en kort stund sänker de händerna besviket. Min tolkning är att ingen har någon aning om hur, var eller när de mäktiga ledarna kommer att anlända eller om de kommer att synas, men hela stämningen är ändå värd att upplevas. Mitt i allt ropar en av flaggviftarna ”God bless America and Finland. God bless Trump!!” för att sedan ramla ihop av den gassande värmen. Min prideflagga reses stolt men ensamt upp över de andra flaggorna i vindarnas växlande gång.

Tredje uppdateringen, 15.13: Gatorna inte längre lika avspärrade. Detta gör att Globalt Perspektivs ”utlandsreporter” kan ta sig i på ett lika centralt men grönare och musikfyllt område där ett antal svartröda fanor fladdrar stolt bredvid lönnträdens ståtligheter. Från att hörselgångarna fyllts av ”God bless Trump” framför Storkyrkan fylls de nu av trumslag och slagord för likabehandling. Många av åskådarna dansar i takt med sina stolta leenden, men plötsligt rusar en Putin-supporter fram och trycker sina skyltar i ansiktet på de anarkister som står längst fram. Poliserna i området fortsätter stå med sina ryggar vända mot händelsen. Strax efter detta så blev Globalt Perspektivs reporter tilltalad av en gubbe som pekade på prideflaggan som fortfarande satt på ryggsäcken. Han berättade att han absolut tycker att homosexualitet är en synd men att det finns så många värre synder att han inte kan låta bli att supporta oss inom HBTQAI+. Det är vad Globalt Perspektiv har vittnat hittills av det pågående åsiktskriget på Helsingfors turistfyllda kullerstensgator.

Fjärde uppdateringen, 21.39: Din trogna reporter har avslutat dagens uppdrag och sitter, med rysk pop i hörlurarna, på tåget påväg från Helsingfors just nu. Jag vill tacka för de som visat ens minsta lilla intresse till mitt lilla sommarprojekt samt mina fellow redaktionsmedlemmar för att ni inte stoppade mig från att göra en såhär stor grej av det. Ska skriva ihop allt till en artikel sen för att jag vill. Respekt till gatumusikanterna som spelade Imperial March (Darth Vaders låt i Star Wars) precis vid den gatan som Trump och Putin skulle åka på när som helst i den stunden (spoiler: fett oklart om de ens åkte där för det bara åkte tiotals svarta bilar då och då). Tyckte det var lite roligt iaf. Herrå <3

 

Fanny Ahlgren
160718

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

40 sommartips

13 juli, 2018