Okategoriserade

11 nyanser av grönt: Elias tema-låttips

Låtar med färger i titeln handlar sällan om den bokstavliga färgen, utan symboliserar ofta en specifik sak eller vill förmedla en stämning. Här är 11 nyanser av grönt, i form av låttips! (Långsökta kopplingar till temat utlovas.)

SPELLISTAN!

Michael Jackson – Earth Song 

Popkungens storslagna hyllning till moder Jord och dess natur är en vacker och viktig påminnelse om att vi bara har en planet, och borde tänka på hur vi tar hand om den. Inofficiell Globala-låt? Inofficiell Globala-låt. För er som gillar något lite mer dansant finns en drömmig 90-talsremix på Blood On The Dancefloor-skivan, som jag under min största Michael-period faktiskt gillade ännu mer.

Dr. Dre & Snoop Dogg – The Next Episode

Tycka vad man vill om marijuana, men en referens till Snoop Doggs egen favoritgrönsak var oundviklig på denna gröna lista. Många sköna låtar inom framför allt hiphop och reggae har tillägnats gräspuffande, och denna klassiker från 1999 måste vara en av de härligaste. Da-da-da-da-daaa…

Solar Fields – Small Little Green Cubes

Solar Fields är en svensk elektronisk artist från Göteborg som har bemästrat konsten att göra perfekt pluggmusik. Small Little Green Cubes är en ambient-resa på nästan 10 minuter som fungerar fantastiskt för att sjunka in i djupfokus: ditt mattepass har garanterat aldrig låtit såhär spejsat förut.

Green Day – Boulevard of Broken Dreams

När den svajiga elgitarren drar igång vet i princip alla som någonsin varit 14 vad som är på gång. Dags att förbereda sig på melodin i historiens bästa emo-refräng. Dags att känna saker. Aj.

(Och ja, enda kopplingen till temat är namnet Green Day. Det kommer mer.)

Petter – Grönt Ljus

Petter har rappat sedan 1998, och är en av de äldsta aktiva i den svenska hiphopscenen. Albumet Mitt Folk som släpptes 2015 innehåller låten Grönt Ljus, ett målmedvetet spår om att kämpa på och lyckas. Blen lägger refräng och Organismen gästar med en vers, båda av hög kvalitet.

Ebba Grön – 800 Grader

Om Green Day kändes lite mesigt som känsloutlopp kan vi ta det till hemmaplan, och vrida upp temperaturen en aning. 800 Grader är inte Ebba Gröns hårdaste eller kanske ens bästa, men med volymen upp är det en punkdänga som fortfarande duger (och att i skoltidningens namn hylla låtar som Ung och kåt eller Beväpna er känns inte helt safe, om jag får vara ärlig…).

CeeLo Green – F**k You

CeeLo Greens funk-pophit från 2010 tillägnas engelskans mest användbara svordom, och ingen har gjort det bättre så vitt jag vet. Just här riktas F-bomben mot en otrogen flickvän, men passar närsomhelst du råkar vara riktigt irriterad på någon eller något. FUCK YOU!

Aesop Rock – Grace

Ordboksmagikern Aesop Rock brukar röra sig bland mörka och kryptiska ämnen, men just här behandlar hans fantastiska textförmåga ett något lättare ämne: att vara liten och inte vilja äta sina grönsaker. En riktigt rolig och smart låt, när man spenderat ett par veckor på att faktiskt förstå alla komplicerade metaforer.

Deadmau5 – October

Inget med grönt att göra, men titeln talar för sig själv. (ja, en till lång instrumental låt. Använd som pluggmusik, eller strunta i om du är en sån där osofistikerad person som inte uppskattar 7-minuters-synth. Hrmph.)

ScHoolboy Q ft. Kendrick Lamar – Collard Greens

“Greens” i detta fall handlar om dollarsedlar, och texten försöker inte precis vara diskret med det: detta är renodlad gangsta-rap. Några saker sticker dock ut: det minimala beatet är inte helt standard, och inte heller Kendrick Lamar på spanska! För de av er som spelat Grand Theft Auto V har låten hög igenkänningsfaktor.

Lorde – Green Light

Efter monsterhiten Royals tog Lorde ett break på 4 år, och släppte sedan sitt andra album Melodrama till en enormt positiv kritikerrespons. Green Light (inte att förväxla med Petterlåten) öppnar albumet och demonstrerar hur riktigt storslagen, känslosam pop ska låta: det liknar en blandning av Taylor Swifts bättre låtar och Veronica Maggio, och jag är helsåld.

 

FANNY-APPROVED VEGANBONUS: Stycket ”I Love Tofu”, spelat av världens mysigaste man på cello: YouTube

 

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Oktobers tema

3 oktober, 2018

Allt att hata med globala

17 oktober, 2018