Debatt

Allt att hata med globala

I samband med temat (det som kan kopplas till Globala tycker vi är väldigt grönt) publiceras här en repost ur det sjunde numret ”Revolution”.


Första året på globala var jag och som de flesta andra i samma årskurs förespråkare för revolution. Vi skulle krossa kapitalet och patriarkatet. Vi ville ha förändring i samhället och i världen. Tre år senare vill jag fortfarande förändra saker men kanske har jag insett att man måste börja litet för att bygga stort. Detta leder mig till Globalas problem här som många inte vill diskutera eller försöka förändra.

 

Att gå på globala är oftast en identitet för eleverna. Att säga att man går på globala är ett statement. När man mött av folk som inte känner till skolan blir man lite förolämpad. Detta innebär att många även har tror att de är bättre än alla andra moraliskt. Samtidigt som man aldrig reflekterar över att de flesta som går på globala är privilegierade. Globalas höga intagningspoäng utesluter en stor population av ungdomar som inte kan gå på skolan. Även att många elever bor i innerstan och har högutbildade föräldrar stärker bara detta. Så sluta tro att ni är bättre än folk som inte går på globala. Alla på skolan har stora tankar och åsikter men handlar nästan aldrig. Jag kan ge flertaliga exempel på saker som folk klagar över men aldrig lyfter på ett finger för att försöka förändra. Det finns även exempel på människor som försökt att ändra situationen på skolan som möts med motstånd av andra elever.

 

För att vara en så kallad “öppen skola” är vi bra på att exkludera. Det handlar om folks åsikter, om folks bakgrund och betende/vanor/handlingsättt. Om någon inte passar in i globala mallen isoleras personen väldigt snabbt. Det kan handla om att säga en fel sak i fel sammanhang en gång för att mötas av hat från alla på globala. Detta skapar en osäkerhet eller kanske till o med en rädsla hos vissa elever som inte alltid har samma åsikter som de andra. Förstå mig inte fel. Jag tycker att det ska kunna finnas diskussioner på skolan och att man absolut ska kunna få ifrågasätta folk med andra åsikter. Problemet är tonen det oftast sker på. Jag anser att det finns en tendens på globala att inte riktigt lyssna på den man diskuterar med, utan att man bara skriker ut sina åsikter och den som hörs mest vinner. Vilket skapar en hatisk atmosfär som inte respekterar alla.

 

Så kära globalare öppna era ögon och granska er själva. Jag har verkligen älskat gå på denna skola i dessa tre år, men jag har även varit en elev som är som de flesta andra eleverna. Jag hade själv troligen inte trivts lika bra på andra skolor, men det förminskar inte problemet med att andra inte trivs. Det pratas oftast om en öppen skola med mångfald. Jag önskar verkligen att skolan skulle vara det. Jag tror verkligen att skolan kan vara det. Men vi måste inse att det inte ser ut så för tillfället på globala. Vi måste börja ändra saker. Vi måste börja respektera och acceptera olikheter för att få det globala alla pratar om.

 

Mvh A-J Turtiainen

PS: Jag vet att folk kommer tycka att allt jag sagt är bullshit och har massor av argument emot allt jag sagt. För jag var den personen i ettan, men om inget förändras kommer ni förstå vad jag menar när ni går i trea.

 

Författare

theghostbuh@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *