Föreningslivet / Reportage

Trädgårdsgruppen – Globalas gröna fingrar

För en skola med så gröna ambitioner som Globbe är skolgården förvånansvärt grå och asfaltstäckt. Men i C-husets skugga gömmer sig ett unikt andningshål – trädgården. En fantastiskt mysig hörna av grönska, som tyvärr verkar glömmas bort av många, hålls vid liv av ett fåtal tappra själar med gröna fingrar. Möt Trädgårdsgruppen! Föreningen har haft två möten sedan våren, och Globalt Perspektiv närvarade – självklart.


23 maj 2018 – första mötet

För flera år sedan var trädgården verkligen en del av utbildningen, med bikupor och gymnasiearbeten som utfördes där. Idag är de gröna tiderna över. Bina dog av oklar anledning, och endast fyra personer (inklusive skoltidningens reporter Fanny) har samlats i skolans trädgård denna torsdagseftermiddag i maj. Initiativtagaren Dante börjar med att brainstorma möjliga planer för trädgårdens framtid. Här är en tydlig och sammanfattad lista:

  • Ta bort gammalt trasigt.
  • Kanske måla om.
  • Ta bort ogräs.
  • Göra planlösningar för att se vad som odlas var.
  • Fixa insektshotellet, det är ganska enkelt.
  • Städa bort fimpar och grejer.
  • Underhållsarbete som daglig vattning.
  • Kompost! Problemet är råttor men det går att lösa.
  • Framförallt få folk att veta vad som finns i trädgården och att den är tillgänglig för alla.

När jag frågar om trädgårdsentusiasternas vildaste drömmar får jag svar som majs och fruktträd. Även häckar eller liknande som isolerar avgaser och ljud från Hornsgatan kommer på tal. När fler deltar bestäms det vad som ska odlas – dekorativt eller funktionellt? Gruppen är överens om att det är hög tid att fler påverkar: trädgårdens överlevnad måste säkras!

“Det finns många idéer om vad som kan genomföras, men det behövs någon som faktiskt gör det.”

 

27 september 2018 – andra mötet

Det lilla men tappra engagemanget håller över sommarlovet, och höstens uppstartsmöte går av stapeln. Fyra intresserade och en nyfiken reporter (Elias) har samlats, denna gång i B218 för att komma undan regnet. Glada diskussioner startas på en gång, som kontrast till det ruggiga vädret utanför. “Tänk hela skolan i typ murgröna! Jag älskar klätterväxter…” säger en elev. Vidare planering om att odla ätbara växter följs sedan, i följd av förra mötets funderingar om huruvida det som odlas bör ha ett dekorativt eller funktionellt syfte. Man pratar även om plantor som förbättrar luftkvalitén/marken, något som verkar ha ingått i gymnasiearbetena från tiden när trädgården var en större grej i undervisningen, för att sedan nämna vinrankor som en kompromiss mellan ätbart och klättrande. Idéerna flödar.

Det som begränsar trädgårdsgruppens frihet en aning är att trädgården (och i stort sett hela skolgården) ägs av SISAB. Mötesledare Dante påpekar dock att det var de byggde trädäcket, så de är inte “bad guys” i sammanhanget. Både frihet och aktivt arbete förväntas därför av föreningen. Mötet avslutas efter att en Facebookchatt startas. Skaran är hittills liten men sky is the limit ifall engagemanget finns, åtminstone om en får drömma.


Är du intresserad av att gå med i trädgårdsgruppen? Kom till B218A 16:00 valfri torsdag, eller kontakta dante.hansell@globala.se!


Fanny Ahlgren

Elias Fällman

 

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *