Best of

Guide till Klimatrollspelet 2.0

Det är fruktat, det är hatat, men inte minst är det oundvikligt. Som två har du ditt kanske allra mest utmanande projekt precis runt hörnet, brännande hett. Inom kort kommer aulan att förberedas, skor putsas och hårsnoddar knytas. Här delar en tidigare deltagare med sig av erfarenhet, fakta och tips så att du överlever spelet utan överdriven produktion av svett och tårar. Nu med extra många punkter och förbättrad text!

 

1. Läs inte allt material
Kanske beror det på vilka lärare du har, jag vet inte, men jag anar starkt att mängden läsmaterial kommer räcka för att tapetsera idrottshallen. Sortera ut det relevanta och använd strategier! Tiden du får över kan du spendera genom att putsa dina finaste klackskor, för det kommer gälla viss klädkod under rollspelet…

 

2. Se till att allt funkar
Jag talar av erfarenhet när jag säger att allt går åt helvete om din dator är inne på reparation, eller om du på annat sätt inte alls har tillgång till den. Seriöst. Glöm inte laddare heller. Datorn är ditt allt. Ja, sen är bra kommunikation i gruppen och sånt också en bra grej. Enough said.

 

3. Gå in i rollen
Det blir roligare, både för dig och andra, om du överdriver rollen. Finns massor av tips för att improvisera, gå in i karaktär och helt enkelt släppa ut din inre DiCaprio! Själv bevittnade jag att flera representanter bar namnskyltar med namn på verkliga världsledare. Smart tyckte många, men du kan vara ännu smartare och gå med i Scenarmén (nej, vi ger aldrig upp med att rekrytera medlemmar). Hur som helst så är ett riktigt bra klimatrollspel ett som du kan skratta åt efteråt, för det lättar känslan av hopplöshet inför jordens klimatundergång.

 

4. Ta det inte personligt
Får du oturen att representera något rikt land som egentligen är mest ansvariga för klimatkrisen men inte vill erkänna det? Jag erbjuder dig en tröstande kram. Din grupp kommer bli hatad av alla utvecklingsländer och aulan kommer vibrera av applåder när ni röstas ner. Det kommer kanske kännas tufft, och därför är det viktigt att komma ihåg detta: du representerar ett land som du inte har valt själv, det är inte du som författat vad de står för! Mvh fortfarande förbannad på EU-representanterna, men ta det inte personligt.

 

5. Du kommer inte vara den enda som gråter
Okej alla gråter inte, jag menar inte att skrämma någon. Det är dock viktigt att veta att du inte kommer vara den enda. Klimatrollspelet är tufft. Utmanande. Intensivt och krävande. MÅNGA bryter ihop på plats, springer snyftande ut ur aulan eller grinar ensam till en Håkan-låt samma kväll. Och du, DET ÄR HELT OKEJ! “Vad har vi annars tårar till?” som Bamse en gång sa.

 

6. Ärade delegat…
Redan i början av projektet lär ni er att tilltala varandra med “ärade delegat”, “ärade ordförande” osv, eftersom det tydligen är så de gör i verkligheten. Av erfarenhet kan jag förvarna om att detta inte försvinner så lätt. Även långt efter Klimatrollspelet, vi snackar MÅNADER, kommer folk tilltala varandra med dessa snofsiga titlar istället för förnamn. Dels för att det är kul och nostalgiskt, dels för att du inte kommer kunna namnet på vissa deltagare från andra klasser, du minns bara vilket land de representerade. Det är rätt irriterande, men ack så oundvikligt!

 

7. Låt alla ta plats
Gillar du att prata, argumentera och debattera? Tål du tidspress och hektisk miljö? Är du en extrovert ordbajsare? Grattis, du kommer stråla av entusiasm och engagemang! Du som inte svarade ja på de frågorna – synd för dig, better stay home. Japp, det är orättvist. Men vet du, detta kan lösas mycket enkelt! Om du som har lätt för att ta plats är lite extra noga med att lyssna på alla, inte avbryta någon, inte tala över någon, inte tala hektiskt om du märker att det sänker din motståndare etc etc så behåller vi en fredlig och jämlik arbetsmiljö hela spelet ut. Att simpelt avbryta en person mitt i en mening en gång kan räcka för att fullkomligt kväva dennes redan minimala självförtroende krävande period. Att avbryta någon förmedlar att det personen har att säga är oviktigt. Det förminskar.

 

8. Ta hand om dig
Behöver jag utveckla? Jag gör det för säkerhets skull. Som de flesta säkert vet är det lätt att glömma bort sig själv mitt i stormen av miljökaos, orättvisor och aktivism. Det gäller i stora skalor lika väl som i små. Från början tänkte jag bara lyfta fram “kom ihåg att äta lunch” på denna punkt, men det slog mig att näring endast är ett av många steg för ett fulländat välmåendet. Så, ta hand om dig och må bra. Det vill säga: ät lunch, ta pauser, andas, drick kaffe, ät mellis, få kramar, ge kramar, sträck på dig, massera dig själv, massera andra, andas, gör mindfulness, gå på toa, drick vatten, fråga hur andra mår, fråga hur du själv mår och se till att då och då prata om andra saker än klimatet för att rensa tankarna. Där har du några förslag, se till att följa åtminstone några.

 

9. Känslan efteråt
Ni har spenderat veckor, kanske månader, av att plugga in hur dåligt jorden mår. Snart är ni klara med denna klimaträddarlek, men inte slutar världen vara kaotisk för det. Det tror jag alla är väl medvetna om. Det kan vara ganska väldigt skitjobbigt att bära på den kunskapen. Det finns risk att ni alla planerar att bli fältbiologer och rawfoodveganer efteråt (vilken mardröm!) och därför vill jag uppmana varenda tvåa att inte låta ångesten äta upp er! Du kan inte göra allt, det är skitbra att vara snäll mot miljön osv, men chilla också, okej? Stress och press räddar inte Tellus!

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Decembers tema

3 december, 2018