Best of / Okategoriserade

2018 – en throwback med Globalt Perspektiv

Som det står i ”20 saker du inte visste om Globalt Perspektiv” varierar vårt innehåll från Buzzfeed-nivå till DN debatt, vilket såklart gör det svårt att själv plocka ut det mest läsvärda. Här presenterar vi därför en väl genomtänkt lista över årets mest läsvärda och omtyckta mästerverk, så att du inte missar något.

För övrigt så är vi är stolta över vårt arbete och stöd från utsidan (i form av insändare och delningar med mera) trots brist på medlemmar detta år. För att fortsätta producera och finnas för er behöver vi dock stöd. Skicka in något idag!

 

Januari
Hogwartslärare och Globbelärare
En jämförelse mellan lärare på en fiktiv skola och på vår egen, icke-fiktiva skola. Kan läsas både av nördar och ”jag har bara sett filmerna”-personer. Mycket skratt spreds och Fredrik Roste tackade oss hjärtligt för att han tilldelats äran att vara först på listan!

Februari
Marvins många Mello-reportage
Ett imponerande ambitiöst projekt i form av en serie artiklar skrivna av vår lord and savior Marvin.

Mars
Datorstölderna
Månaden då skolan drabbades av omskakande datorstölder. Tur att skoltidningen fanns där och rapporterade om händelsen! Vi hade äntligen skapat en riktigt seriös och informativ artikel men förstörde den med en oseriös gif. Som man gör.

April
SALLADSKULTEN
Självklart var Globalt Perspektiv först med att intervju skolans nya surrealistiska existentialism-sekt (??). För att ta reda på mer om Salladskulten, se vår podd!

Maj
Behåll Globala!
En stressad trea gjorde ett desperat försök i att behålla Globala som hon själv minns det. Här lyfts det allra finaste med skolan fram, med hoppet om att få folk att bidra till ett fungerande föreningsliv, äta grönsaker och TA AV SIG SKORNA. Fortfarande aktuell må jag säga.
(Denna månaden publicerades även fortsättningen på den omtyckta Hogwarts-artikeln. Den är värd att lyftas fram eftersom två stolta rektorer nämnde den på skolavslutningen.)

Juni
Studentstress och sommarlov! Ingenting publicerades.

Juli
Putin och Trump i Helsingfors
En trogen skribent var på plats när två världsledare skapade kaos i en huvudstad. Det var coolt.

Augusti
GP-PODDENS FÖRSTA AVSNITT!
Årets största händelse? Självklart. Trots minimalt med redaktionsmedlemmar expanderade vår lilla skoltidning till en Podcast, med egen temamusik, professionell ljudutrustning och hela faderullan. Det var också coolt.

September
Rektorer chockar Scensoldater
Vårt hetaste uppdrag för i år – konfrontera rektorerna slarv med Scenarméns prylar.
Vi önskar även lyfta fram en härligt radikal insändare som kritiserar skolvalet samt nämna att överlevnadsguiden släpptes denna månad (ettor, ni har väl läst den?).

Oktober
Intervju med Trädgårdsgruppen
Nytt för i år är såklart införandet av månadsteman. Vi var otroligt taggade och glada för Trädgårdsgruppens nystart (priset för årets bästa marknadsföring går till…) och bestämde oss för att delta i både majmötet och oktobermötet. I artikeln rapporterar vi från båda mötena.

November
Här kunde vi inte välja, så vi tar en från oss var. Dessutom vill vi lyfta fram ännu en insändare som väckte respons från flera upprörda håll. 
Rapporten från Gretas strejk
Ännu ett mästerverk från vår trogna Marvin, som tog hjälp av en annan redaktionsmedlem Fanny (jag som skriver detta). Som de väluppfostrade globalare vi är deltog vi i strejken och intervjuade våra medstrejkare på plats.
Framtidens historia – en krönika
Elias nördar många saker, bland annat allt som kan relateras till det oundvikliga mysteriet som vi kallar framtiden. Här är hans tillbakablick på hur människor har föreställt sig framtiden sedan drygt hundra år tillbaka.
Guide till Klimatrollspelet EXTENDED VERSION
När den publicerades första gången i december 2017 fick jag tacksamma kärleksförklaringar till artikeln från förbipasserande tvåor. Självklart ville jag därför ge er en förbättrad version och kan stolt säga att den delades dels av skolans egna sociala medier samt vårt allt Ung Media!

December
Det stora must-testet
Jag antar att ingen har missat mina fantastiska raggningsrepliker? Bra, då kan jag lyfta fram det påkostade must-testet istället. Med en snygg mall för varje produkt och dyr Gävle-köpt julmust skapade vi er en professionell guide i djungeln av julmust. Får ej missas!

 


Gott nytt år önskar Globalt Perspektivs styrelseledamöter – Fanny, Elias och Marvin!

 

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *