GP granskar / Mat / Reportage

Max Medis: vad hände?

Globalt Perspektiv sponsras inte av Max Hamburgare. Huruvida redaktionsmedlemmarna tycker det är gott eller inte väljer vi att inte kommentera.


1968 öppnades “X-Grillen”, även kallad “Krysset”, i Gällivare – en liten hamburgerkiosk, som efter två år bytte namn till Max efter grundarens smeknamn. Idag har de flesta någon gång avnjutit (eller råkat hamna hos under någon för lång bilresa) “Sveriges Godaste Hamburgare”, då Max är en snabbmatskedja med 111 restauranger över landet och finns etablerade i både Dubai och Polen.

På senare år har Max med sitt Green-sortiment (som Globalt Perspektiv recenserat!) blivit något av en favorit bland många vegetarianer och veganer, med mycket köttfritt på menyn och ett tydligt försök att profilera sig som miljövänliga. Och här uppstår, åtminstone för den inbitna Stockholmaren, en paradox. För hur kan relativt billigt vego-hipster-snabbmat finnas på 111 ställen i Sverige – som inte är Södermalm?

Detta är endast delvis sant: Max finns på Söder. Nästan. I maj 2017 meddelade företaget att man köpt upp kinarestaurangen Ming Gardens gamla lokaler vid Medborgarplatsen, och sedan dess har byggställningar samlats runt hörnet utanför Medis tunnelbana. Restaurangen skulle slå upp dörrarna någonstans runt årsskiftet 2017-18, men över ett år har gått och lokalen är stängd. Vad har egentligen hänt med Max Medis? Är vi kalorisugna Medis-chillare evigt dömda åt Burger Kings monopol? (Personligen hoppas jag inte det, utan kan istället varmt rekommendera den grekiska kioskvagnen som ett alternativ).

Södermalmsnytt gjorde maj 2018 en artikel som berörde den försenade öppningen, och fick lite olika svar från olika personer. Dock var de alla eniga om en sak – att det antagligen dröjer ett bra tag innan något händer. Max PR-chef Marita Wengelin skyllde på Stockholms Stad, som äger fastigheten och beslöt att vissa renoveringar skulle genomföras innan de fick öppna.

Tomas Schilén på fastighetskontoret hade en annan vinkel: renoveringarna som Stockholms Stad ville göra var redan klara, och det som drog ut på tiden var Max egna förslag på ombyggnader. Nya fönster och en rulltrappa planerades, och att få bygglov visade sig gå långsamt. Mikael Medin, projektledare för Max Medborgarplatsen, skyller sedan på en helt annan orsak: “en massa dolda fel som upptäcktes under rivningen”.

I artikeln från maj säger Max att man borde ha ett definitivt öppningsdatum inom två månader – 8 senare informerar hemsidan att de “öppnar vintern 2018”. Att även företag bryter sina nyårslöften känns ändå rätt mänskligt på något sätt. Oktober 2018 skrevs en annan artikel i tidningen Mitt I Södermalm, där Max påstod sig jobba mot att öppna under vintern 2018-19 men utan något spikat datum.

Så kommer Söder någonsin få smaka Norrlands södrigaste hamburgare? Hittills har mycket tytt på det motsatta, men något verkar ändå ha hänt i detta bygglovsdrama under årets slut, då den som vill nu faktiskt kan söka jobb på Max Medborgarplatsen “till nyöppning”! Och även för den som inte vill extraknäcka köksslav så borde detta, om något, vara ett tecken på att restaurangen garanterat snart är i bruk.

Elias Fällman

Övriga källor: Wikipedia

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Januaris tema

12 januari, 2019

Matbloggar med extra sås

19 januari, 2019