Mat / Reportage

Hon lever på skräpmat för miljön

Bilden ovan: Cirka hälften av ”bytet” från en kväll av dumpstring utförd av @Dumpsterdivan (Instagram) i början av januari detta år. 

Globalt Perspektiv har frågat personen i fråga angående användandet bilder samt pronomen. 


Matsvinnet i vanliga mataffärer är upprörande. Tonvis med fullkomligt ätbar mat slängs varje dag av både stora kedjor och småbutiker. Att dumpstra (från engelskans “dumpster diving”) efter mat blir därför mer och mer aktuellt i och med den växande klimatoron. Dumpstring har därför blivit alltmer vanligare, främst hos miljöhipsters som vill synliggöra svinnet samt minska sitt klimatavtryck och människor som önskar spara pengar. Det anses vara ett klimatsmart och ekonomiskt sätt att bli mätt på. Med hjälp av hållbarhetsinfluencern @dumpsterdivan på Instagram har Globalt Perspektiv besvarat de allra vanligaste frågorna för att guida dig igenom dumpstringsdjungeln.

 

Varför dumpstra?

“För mig handlar det mycket om att försöka bidra till att minska vårt extrema matsvinn samt synliggöra det för konsumenterna. Genom historien har det visat sig att många små tillsammans kan åstadkomma stor skillnad!” skriver Dumpsterdivan på sin instagram. De flesta som dumpstrar tycks göra det av ekonomiska skäl eller med anledning av miljöetik.

 

Lagligheten

Det är lite knepigt att utreda huruvida en faktiskt “får” dumpstra. Det handlar väl som alltid om perspektiv. Frågar du containerägaren (butiken) så får du förmodligen ett nej, denne äger allt som slängs i sin container. Tar du en titt i lagboken (brottsbalken) så kan svaret bli oklart och krångligt eftersom att ett av kraven för att uppfylla brottet stöld är att handlingen ska göra skada. Enligt Law line och Hanna Gustafsson (2017): “Sammanfattningsvis bör det inte anses vara ett brott att hoppa ner i en olåst och oinhägnad container om man inte skadar något eller tar något som någon annan äger”. För vår dumpstringsexpert handlade det snarare om att våga bryta normen för att minska sitt eget co-avtryck och att någon ska ta hand om maten som kastas helt i onödan i vår värld av ohållbar överproduktion.

Undvik alltså lås, “obehöriga äga ej tillträde ”-skyltar, låsta dörrar och inhägnade områden. Att bli påkommen av polis kan sluta olika beroende på polisen. På bloggen Dumpstringslyx av Andreas Jakobsson kan du läsa om att få oönskat besök under dumpstring.

Precis innan publicering fick jag höra från Dumpsterdivan att hon önskar tillägga detta:
Har nu också fått veta att en kan dömas för egenmäktigt förfarande (för att man tar något som inte är es egendom enl Brottsbalken kap8 § 8) kanske är det något du vill ha med. Det kan ge böter upp till 1 års fängelse men har aldrig skett för dumpstring hittills.

 

Risker och renlighet

Det är lätt att tro att slängda produkter befinner sig i stinkande hav bland sopor och smuts, men orenligheten i containar beror väldigt mycket på. Faktum är att någon noggrannare rengöring många gånger inte är mer behövlig än till det som hämtas direkt från butiken. Alla livsmedel bör ju rengöras innan de förtärs.

@Dumpsterdivan har aldrig blivit dålig av mat hon dumpstrat, kanske för att hon endast har dumpstrat under vinterhalvåret och håller sig till den klassiska principen “lukta och smaka”. Här är hennes kommentar om hur hon förhåller sig till risken att maten kan vara smittad med till exempel salmonella.“I min profil finns en klickbar länk till livsmedelsverkets sida för återkallanden. Om bäst-före-datumet är nära eller gått ut på varan känner jag mig lugn, har något däremot ett bäst-före-datum långt fram dubbelkollar jag på tillverkarens webbplats samt livsmedelsverket för info”.
(kanske förklara vad återkallanden är?)

Hon har även informativt och utförligt bemött frågan om risk för sprutor, mögel och råttgift. Här är hennes svar:

Vi tar hem och granskar allting när vi är klara. Då sållar vi bort det vi fått med oss som var mögligt, klämt eller dåligt. Vid containrarna använder vi både förstärkta handskar och starka pannlampor för största säkerhet. Jag har väldigt svårt att tro att vi skulle hitta sprutor eftersom containrarna inte ligger i närheten av platser som är attraktiva för heroinister, ser ingen annan anledning till att hitta sprutor. Vad det gäller råttgift är det förbjudet att använda utan att sätta upp varningsskyltar. Jag har aldrig varit riktigt rädd för bakterier, jag tror på att vi håller oss mer immuna om vi inte äter kliniskt ren mat hela tiden, men jag är väldigt noggrann med maten vi hittar. Jag kan äta en avtorkad, småjordig morot direkt från landet och kan äta lagad mat som lämnats framme över natten men vet att vissa inte vill det. Bäst-före-datum är inte heller så viktigt för mig eftersom det är en rekommendation som berättar när produkten smakar som bäst. Det gäller att lukta och smaka!

 

Bilden ovan: två passionsfrukter som hittades bland diverse annan slängd mat i slutet av januari detta år. 

 

Nybörjartips

Här är @dumpsterdivans egna tips för den som är nyfiken på att dumpstra:

  1. Leta efter containrar/soptunnor som står bakom butikerna.
  2. Ha som regel att ALDRIG bryta upp lås eller ta dig in i ett område som är stängt.
  3. Invänta stängning och att personal går hem om du inte vill träffa dem. Jag brukar vara på plats ca 40 min efter stängning för att få tag i den fräschaste maten slängd samma kväll. (hon nämner i ett senare inlägg att det såklart är möjligt att dumpstra nattetid men att en då bör vara beredd att ta hand om allt efteråt)
  4. Se till att ha oömma kläder, ordentliga handskar, bra pannlampa, något att bära ditt byte i samt eventuellt en liten pall att stå på så du når maten bättre om du inte vill hoppa in i containern.
  5. Dumpstra gärna med en vän om det känns obehagligt början. OBS Hoppa aldrig in i containern om du är ensam.
  6. Om någon ifrågasätter så bete dig normalt och berätta lugnt varför samt visa vad du tagit. Skulle rekommendera att lyssna på personen speciellt om det är vaktbolag eller polis såklart. Man kommer långt på att vara trevlig!
  7. Var uppmärksam på skyltar om råttgift vid platsen och om någon knepig kemikalielukt finns i containern.

 

Om du inte är sugen på att dumpstra men ändå vill konsumera klimat- och ekonomismart så tipsar Globalt Perspektiv om matsmart.se, REKO-ringar och appen Karma.

 

Fanny Ahlgren

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *