Musik

MUSIKRECENSION: Ebba Bergkvist – Alright

Denna artikel är ej direktkopplad till temat. Men det rör Globala och bra musik, så läs ändå! 🙂


Något ni kanske inte visste om: det händer att  Globalare ibland faktiskt lyckas göra något coolt, och skaffa en framtid när gymnasiet är över. Case in point: Ebba Bergkvist. Hon gick ut naturprogrammet 2017, och har sedan dess tillbringat majoriteten av sin tid på Framnäs Folkhögskola utanför Piteå där hon skapat och studerat musik. Detta arbete har nu lett till en EP på 5 låtar, som Globalt Perspektivs musiknörd Elias fått det exklusiva nöjet att sätta tänderna i! Han ska nu sluta skriva om sig själv i tredje person, och flytta fokuset till Ebba.

Ebba har skrivit och mixat alla låtarna själv, och bandet utgörs av diverse vänner på Framnäs. Utgångspunkten är bluesrock, men inspirationen kommer ur allt från heavy metal, Aretha Franklin och de svenska flumrockarna i bandet Träd, Gräs och Stenar. EP:n heter Alright, precis som det fjärde spåret, är cirka 37 minuter lång (varav 16 tas upp av ett spår!) och släpptes den 18 januari.

How Bad: EP:n börjar röjigt, gungigt och med full kraft. Jag slås direkt över vilken fantastisk sångröst jag har att göra med – Ebba har precis rätt edge och glider pricksäkert upp och ner som ingenting. Som wannabe-producent uppskattar jag också mixningsjobbet, som låter kristallklart trots en passande mängd rockig distortion. Allt sitter precis rätt, och gitarrsolot slår till som Tors hammare. Sjukt stark öppning!

5/5

By The Hour: Lite mer lågmäld och mystisk låt, åtminstone i början. Basgången är riktigt skön, men blir inte riktigt lika blown away av sången direkt denna gång. Detta visar sig mest handla om tålamod: låten drar igång cirka halvvägs igenom och energin är åter på topp. Surprise-stråkarna i slutet är ursnygga!

4/5

Summer House By The Sea: Chill-jam i sextaxt (passande ordvits? Kanske, kanske inte), som Ebba glider över lika rysande snyggt som de röjigare spåren. Jag är rätt svag för saxofon ändå… Enda nackdelen är att sju minuter känns en aning långt, trots låtens dynamik.

3,5/5

Alright: Okonventionell låt, som skiftar rytm och stil konstant! Drar åt alla möjliga håll genremässigt, och refrängen (eller det jag åtminstone tror är refrängen) känns som ett långfinger åt konceptet “tempo” i största allmänhet. Solot är tekniskt imponerande men träffar för mig inte riktigt lika rätt som det på How Bad. En mycket inspirerad och cool låt på det stora hela.

4/5

Jam Med Tjejerna: Känns svårt att betygsätta en 16 minuter lång musikalisk lekplats med samma skala som de faktiska låtarna, och jag vet inte ens om det är rättvist att försöka. Särskild credd skall ges till finstämd flöjtist, entusiastisk trumpetare och även trummisen som tappert lyckas hålla samman jammet någorlunda. För den som gillar sångfria, experimentella bandet-har-kul-spår (undertecknad inkluderad) är detta en väldigt trevlig upplevelse, men kanske ingenting jag skulle lägga på min Spotifylista.

Mysigt/5


Drygt en månad efter att Alright släppts spelade Ebba live på Musslan i Stockholm, med redaktionsmedlemmar Elias och Fanny närvarande. Lokalen må ha varit trång, men det var ingen brist på drag – Ebba och bandet levererade i stort sett lika bra som på inspelning. Bonusbild!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elias Fällman

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Estetarnas raggningsrepliker

24 februari, 2019

Globbes bästa hångelplatser

28 februari, 2019