Clickbait / Musik

Mysiga kärlekslåtar – ELLER?

Ni har säkert hört popbandet Foster The Peoples megahit Pumped Up Kicks från 2011 minst en gång sedan den kom ut. Och åtminstone några av er har garanterat genomskådat den trallvänliga melodin, och känner till det något mörkare budskapet: detta är en sommarhit som handlar om skolskjutningar. Surprise! Anledningen till att jag tar upp just denna bit morbid musiktrivia är att du på din Alla Hjärtans Dag-lista detta år säkert haft någon låt du trodde var superromantisk, sexig eller allmänt söt – och du hade fel. Här är en lista på de vanligaste ”missuppfattade” kärlekslåtarna.


The Police – Every Breath You Take (1983)

Rolling Stone utnämnde låten till ”Song Of The Year” året den kom ut, och den har sedan dess spelats på ett oräkneligt antal bröllop världen över. ”Oh can’t you see, you belong to me…
How my poor heart aches with every step you take…” Låter inte det romantiskt, på det mest klassiska sättet? FEL.

Sting, gruppens frontman och låtskrivaren i fråga, hade just gjort slut med sin första fru Frances Tomelty när denna låt skrevs, och han var – förståeligt nog – inte på humör för de gulligaste texterna. Every Breath You Take är inte ur en omsorgsfull partners perspektiv, utan på sin höjd ett ex med kontrollbehov eller rentav en stalker. Hur denna så ofta uppfattas kärleksfullt förvånar mig personligen, med det kalla, minimala gitarrkompet och upprepandet av meningen ”I’ll be watching you”. Om inte det låter hotfullt från början har du antagligen inte sett samma filmer som jag…

The Weeknd – Can’t Feel My Face (2015)

Denna retrodänga av The Weeknd har en Michael Jackson-liknande energi, och ligger högt på flera av mina spellistor. Men frågan är: är det en kärlekslåt? Nope – kokain.

”I can’t feel my face when I’m with you, but I love it” låter refrängen, och ihop med verserna kan det absolut låta som att han sjunger om relationen till en intensiv, ”femme fatale”-kvinna. Men enligt The Weeknd själv är detta en personifikation av ett kokainberoende, och att tappa känseln i ansiktet hör ihop med att dra i sig en riktigt fet dos ”kärlek”. But he loves it. Åtminstone tills hjärtproblemen slår till efter några år.

Whitney Houston/Dolly Parton – I Will Always Love You (1992/1974)

AND IIIIIIIIIIIIIII-EEEEEEAAAAAIIIIIIIIIIIIHHH… am actually leaving youuu-huuu-huu?

I Will Always Love You skrevs ursprungligen 1974 av Dolly Parton, men är kanske mest känd i 90-talstappning från Whitney Houstons otroliga lungor. Trots att titelraden låter vacker när den hojtas ut i 200 decibel av någon som tror sig ha Whitneys talang, så handlar texten faktiskt om att lämna någon – men under såpass bra förhållanden att en ändå alltid kommer älska personen. Vilket också är mycket fint, men här ska vi vara pedantiska. Undvik åtminstone denna på ditt bröllop, tack.

Lionel Richie – Hello (1984)

Is it me you’re looking for? Lionel Richies softa R&B-ballad inspirerade Adeles storhit Hello mer än 30 år senare, och låten i sig är faktiskt nästan lika oskyldig som den låter vid första anblick. Det som sänker stämningen något här är istället videon: Richie spelar en lärare som får känslor för en av sina elever, och förföljer henne med en lite för sliskig blick genom hela videon. Som tur är verkar känslorna vara besvarade, då hon visar sig ha skulpterat Richies huvud (vilket självklart är det enklaste sättet att visa sin kärlek på??) och allt slutar bra. Eleven är dessutom blind, vilket plötsligt får ”is it me you’re looking for” att kännas lite som ett elakt skämt på synskadades bekostnad. Fräscht, 80-talet.

Shawn Mendes – Treat You Better (2016)

Men titta, vad gulligt. En söt pojkbands-grabb som ser att du är i ett dåligt förhållande, och vill att du ska vara med honom (the *n i c e  g u y*) istället! Helt utan baktankar, och endast för att han vill ditt bästa. Eller?

Om jag ska vara schysst mot Mendes (vilket tar emot en hel del) så kan det absolut vara så som videon framställer det: han ser någon i ett våldsamt förhållande, och vill hjälpa personen ur det. Men självklart vill Shawn inte bara erbjuda stöd och hjälp, utan även en heeelt osjälvisk utväg – ”ligg med mig istället! Jag är ju mycket snällare!” Jag har personligen svårt att inte se det som ett utnyttjande av någons sårbara situation. Notera att det i låten aldrig ens nämns att förhållandet ens skulle vara aktivt skadligt eller våldsamt, utan bara att ”I know he’s just not right for you”. Detta gör inte situationen speciellt mycket bättre, och snabbt ser Mr. Gentleman ut som en avundsjuk douchebag, som nästan manipulativt försöker övertyga en tjej om att han är sååå mycket bättre än hennes nuvarande pojkvän.

”Du vet inte vad som är bäst för dig, baby. Låt mig avgöra dina livsval. Sånt gillar ni tjejer att höra, va?”

Valfri kärlekslåt skriven av Chris Brown

Chris Brown har nekats inträde i Australien, Storbritannien och Nya Zeeland på grund av hans långa historia av våldsamma brott, däribland extremt grov misshandel av Rihanna. Chris Brown har trots allt detta lyckats ha en fortsatt karriär inom R&B-genren, där en stor del av hans låtar handlar om hur mycket du kommer gilla att ha sex med honom. Gör dig själv en tjänst, och ta honom inte på allvar.

(Fotnot: Detta gäller alla musiker som säger en sak och gör en betydligt värre, exempelvis R Kelly.)

Hoppas jag har varit till hjälp att rensa lite i den där töntiga kärlekslistan vi alla har. Och har jag nu förstört nån favoritlåt totalt för dig, då tar jag inget ansvar – du förtjänar bättre. Hör på min musik istället. I know that I can treat you beeetteeer…

Elias Fällman

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Februaris tema

8 februari, 2019