Debatt / Tips

Vet du detta om asexualitet?

Hur människor förväntas känna attraktion till andra människor är som vi vet plågsamt för alla inom HBTQAI+. Diskussion och upplysning kring detta fokuserar för det mesta på sexuella läggningar och handlar om rätten att känna attraktion till och ha sex med vem man vill oavsett kön. Asexualitet och aromantik brukar glömmas helt. Man talar sällan om rätten att inte påtvingas attraktion över huvud taget, jämfört med rätten att påtvingas attraktion till ett specifikt kön. Även inom sin egen frizon blir alltså vissa individer förnekade och osynliggjorda, både av sig själv och andra. Det är mycket skadligt och mycket vanligt. Nedan listar vi därför de vanligaste missförstånden, fördomarna och okunskaperna om asexualitet.

OBS missa inte länkarna och begreppslistan längst ner i artikeln!

 

En del av HBTQ
De flesta använder HBTQ istället för HBTQAI+. Det är förståeligt eftersom det sistnämnda är krångligare och längre att uttala och eftersom det förstnämnda är betydligt äldre. Konsekvensen blir att vissa identiteter, som redan har en minimal plats i samhället, faller bort helt i vårt vardagsspråk. De hamnar “sist i ledet” och nedvärderas därmed rejält som “mindre viktiga”. Detta har lett till att många är tveksamma över om asexuella och aromantiska personer alls skall inkluderas. Detta kan kopplas till det som nämndes i inledningen om den extrema fokusering på just sex, hela HBTQ-communityn går ju verkligen inte ut på enbart sex och inget annat. Dessutom, var ska vi ta vägen om vi inte ens inkluderas i den regnbågsfärgade frizonen?Illustration av Anna Gong

 

Attraktion måste inte avgöra handlingar
Det är fullt möjligt att njuta av sex, med sig själv och andra, som asexuell. Detta kan vara det allra vanligaste missförståndet, och den största anledningen till osäkerhet (“är jag verkligen asexuell om jag gillar…”). I de flesta fall stämmer det inte att de som inte känner sexuell attraktion saknar behov av sexuell tillfredsställelse. Biologiska funktioner är inte bara kopplade till hjärnstimulans. Hårdhet eller våthet måste inte ske via sexuell attraktion till en annan människa, och att bli sexuellt tillfredsställd av någon annan måste inte vara beroende av sexuell attraktion. Med andra ord är det fullt möjligt (och normalt!) att både söka och njuta av sex trots brist på sexuell attraktion.

 

BDSM-utövare kan vara på det asexuella spektrat
Detta missförstånd bygger dels på normaliserad kinkshaming och dels på okunskapen att BDSM alltid är sexuellt. BDSM innebär ett sensuellt samarbete mellan människors kommunikation och tillit till varandra. Det är gåvan att kunna lita på någon så fullständigt att en låter personen utsätta en för tabubelagda och annars ganska riskabla situationer. Med en touch av fetischism, bondage eller dominans “tvingas” man använda och därmed utveckla sin förmåga att kommunicera, uttrycka egna behov, ta hänsyn till andras behov, sträva efter fullkomlig tillit till den eller de andra i utövandet. När sexuella aktiviteter ingår används de som en sorts metod för något annat, det vill säga att sex inte alltid är “huvudrätten”. BDSM kan därför vara fullt njutbart för människor som inte har ett sexuellt intresse. Det bör dessutom framhävas att asexuella självklart kan ha ett sexuellt intresse i någon form, se punkten ovan.

 

Alla är inte aromantiska
Det är ovanligt att skilja på romantisk och sexuell läggning när vi talar om attraktion. Detta är problematiskt eftersom det sätter gränser hos individer som önskar utreda eller utforska vad en dras till. Förvirring är fullkomligt given. Går det att vara kär utan att vilja ha sex? Kan ett romantiskt förhållande vara hållbart utan sexuell kontakt? Självklart! Det är viktigt att skilja på olika typer av attraktion. Tänk vilka katastrofala konsekvenser som uppstår om en bara tar för givet att sex är obligatoriskt om en är kär, då kan ett förhållande knappast bli hållbart! Den enorma besattheten av sex som råder i vår kultur idag gör många övertygade om att en kärleksrelation utan sex begränsar möjligheten att komma nära varandra och bli bekväma i varandras närhet. Detta beror på att intimitet nästan alltid i folkmun syftar på sex. Då glöms det bort att intim attraktion är en sak för sig och sexuell attraktion är något annat. Att känna intim attraktion innebär ett behov av fysisk närkontakt, inte sex. Även detta gör många förvirrade. Faktum är att det gått så långt att jag har fått höra face to face att jag inte kan vara asexuell för att jag kan uppskatta hångel. Hur tusan hånglar du om du räknar det som en huvuddel i ditt sexliv, undrar jag då. Det är fan lustigt ibland asså.

 

mvh
Fanny Ahlgren
väldigt AroAce och gillar hångel

 

 


Begreppslista

Asexualitet är ett spektrum inom HBTQAI+ och gäller de personer som inte känner sexuell attraktion enligt det normativa sättet, eller inte alls.
Ace är en förkortning för asexuell. Den är mycket användbar för människor som är osäkra på var på spektrat de ligger. Det är dock helt okej att kalla sig asexuell även om en kanske kan relatera till både demisexuell och abrosexuell (dessa finns båda på det asexuella spektrat) och allt vad det finns. Det enda som räknas är att du är trygg med dig själv och din “stämpel”.
Aromantik är ett spektrum inom HBTQAI+ och gäller de personer som inte känner romantisk attraktion enligt det normativa sättet, eller inte alls.
Aro är en förkortning för aromantisk. Se beskrivningen för Ace för vidare information.
AroAce är en förkortning (slang) för en person som befinner sig på både det asexuella och det aromantiska spektrat.
HBTQ eller HBTQAI+ står för alla icke-normativa könsidentiteter, romantiska läggningar och sexuella läggningar som inte hör till den gällande hetero- och cisnormen.
BDSM står för Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism. Hit hör intima och sexuella handlingar som kan kopplas till någon/några/alla av benämningarna och sker under fullt samtycke. Våld, dominans eller liknande som utövas påtvingat är övergrepp och absolut inte BDSM.
Kinkshaming är att kränka någons sexuella, intima eller erotiska preferenser (kinks) för att de ”sticker ut”.

 


Vill du veta mer?

Den officiella sidan om asexualitet

En annan bra sida

Wikipedia om asexualitet (jag rekommenderar den engelska versionen)

Youtube: 7 Things Asexual People Want You To Know

Youtube: Ask An Asexual Person 

Youtube: DIFFERENT TYPES OF ASEXUALITY (Greysexual/Demisexual)

 

 

Författare

globaltperspektiv@gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Estetarnas raggningsrepliker

24 februari, 2019